cello

De cello (kort voor violoncello) behoort tot de groep van de strijkinstrumenten. De cello heeft een kenmerkende klank en een bereik van vier, gemiddeld vijf, of soms zelfs zes octaven (ligt aan de grootte van de cello en de lengte van de toets).
GL:
het geluid is fraai
in de langzame stukken snel dramatisch en melancholisch
in de up tempo flonkerend en warm.



links zittend:
Cellist Sietse-Jan Weijenberg studeerde aan de conservatoria van Groningen en Parijs en volgde masterclasses bij onder anderen János Starker en Natalia Gutman. hij speelt op een Pelizon cello.

Antonio Pelizon was the first in a family of violin makers who worked on the border of what is now Slovenia in the 18th and 19th centuries. His original workmanship is unpretentious and shows great care, especially the scrolls. F-holes are rather upright and open, and the varnish is usually thin and golden-yellow in hue (www)

staand:
Jan Bastiaan Neven kreeg toen hij tien jaar was zijn eerste cello-lessen van Jan Hollinger. Hij vervolgde zijn studie aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf bij Johannes Goritzki en later met een beurs van het Prins Bernard Cultuurfond aan het New England Conservatory in Boston bij Colin Carr en Laurence Lesser. Hij nam deel aan masterclasses met Gary Hoffman, Frans Helmerson, Anner Bijlsma en Philippe Müller

Een prachtig huiskamerconcert bij Johan en Rienk in de Zoutstraat.

Comments

Popular Posts