wie ar de sjempieonz




Tjemp is de naam geworden van de mascotte van het Nederlands Olympisch en Paralympisch Team. De bedenker van deze naam, de 20-jarige Albert Stek uit Ameide (Ameide is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Zederik, in de provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft ongeveer 3100 inwoners), ontving uit de handen van NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra een cheque die hem recht geeft op een meet en greet met de Olympische medaillewinnaars.
"Tjemp is een afgeleide van het Engelse woord champion, wat kampioen betekent. In mijn ogen zijn alle sporters die straks deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen kampioenen, vandaar de naam Tjemp."

Toen ze een naam zochten en dit op sport.nl zetten kwamen er gelijk 1000 namen binnen. dat beloofde veel maar uiteindelijk kwamen er maar 3000 suggesties.
ik denk even hard op mee en bedenk dat er gewoon namen bij zaten als Erica, Jopie, Pjotr, Keessie (say cheese) maar ook www.nl of rwb (rood wit blauw) HHH (heerlijk helder holland) Haifz (gesponsord door Hyves) enzenz.
Maar, nee de naam voor de mascotte moest oa. sportief zijn, sympathiek klinken, maar ook "ambitie uitstralen en kinderen aanspreken"aldus de site van nocnsf. Uit alle inzendingen kwam de naam Tjemp als beste naar voren.

Dat zegt wel wat over de overige inzendingen denk ik. Zou er een heuse shortlist geweest zijn met een commissie? of zou er een hei-sessie met erica geweest zijn ;)

Het poppetje zelf is een slechte kopie van het mannetje in de jaren zeventig voor de trim je fit actie. Wat ook weer een kopie was van de Duitse actie. Kan kloppen want de speciale jury onder leiding van Anky van Grunsven (juryvoorzitter) hebben Charles van Commenée (chef de mission), Frank van de Wall Bake (sponsordeskundige) en Elvira Luyckx (communicatie manager DSM) zijn ook allemaal 40+. Het ontwerp is afkomstig van Peter van Drongelen die in Maastricht zijn eigen bureau Grafisch & Voornix runt (je bent een rund als je met je eigen naam stunt, denk ik zo. bij de kvk moeten ze in een deuk hebben gelegen).
De trimbanen zijn gesloopt door hangjongeren en trimmen doet niemand meer. Nu jogt iedereen bij een trimloop. Want trinlopen zijn er nog steeds. Kijk maar in het trimloopboekje.

Robijntje, is het symbool van de Nederlandse ploeg in Turijn. Het eerste wat je denkt is:lullig en oubollig. Mijns inziens heeft de Nederlandse ploeg een minder oubollige mascotte verdiend. "Dat vind ik niet alleen. In De Telegraaf las ik dat NOC*NSF topman Charles van Commenee er gelukkig net zo over denkt" schreef jaap stalenburg al eens op de tvm-site.

Nu dus een dynamische naam die de jeugd aanspreekt (en waar Erica direct zal zeggen dat het een topper is). Dit lucifermannetje in trappelzakpak met strepen wordt de verkoophit in China. De kopieermachines draaien op volle toeren.

Jammer genoeg zijn mijn speldjes (met boeken heel veel naslagwerk ook) opgeslagen en kan ik geen fotootje vinden van dat trimmannetje. volgens mij had íe ook geen naam en indien wel dan was het niet Jeroen Kampioen.
Zet'm op jongens en meiden in Peking/Beijing: wie ar de sjempieonz!

Comments

Popular Posts