honderd jaar later

met de short list voor de OS 2016 morgen is het nieuws vandaag:
Nederland moet zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen in 2028. Dat zegt minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) maandag in een interview met het AD.
Nederland moet zich kandidaat stellen voor de Olympische Spelen in 2028. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) vindt dat alles in het werk moet worden gesteld om de kandidatuur binnen te slepen.

De olympische vlam. FOTO ANP
Volgens haar biedt de organisatie geweldige kansen voor Nederland en zou het een enorme ‘boost’ betekenen voor de economie. Dat zegt zij in een interview met deze krant.

Het is voor het eerst dat het kabinet zich onomwonden uitspreekt voor het binnenhalen van de Spelen in 2028. Later dit jaar besluit sportkoepel NOC*NSF of ze echt gaat voor de Nederlandse kandidatuur. In 2016 moet Nederland zich daarvoor officieel aanmelden.

Voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. „De bereikbaarheid in Nederland moet zijn opgelost. Ook moeten we bewijzen dat we grote sportevenementen, zoals EK’s en WK’s, kunnen organiseren,” zegt Van der Hoeven.

Staatssecretaris Bussemaker (Sport) denkt dat Nederland een goede kans maakt: „Het gaat er nu om brede steun in de samenleving te krijgen. Ook moeten we bij de bouw van nieuwe stadions en andere faciliteiten nu al rekening houden met de Olympische Spelen.’’

De bewindslieden hopen ook het bedrijfsleven enthousiast te krijgen voor het plan. „De Spelen leveren veel werkgelegenheid op,” zegt Van der Hoeven.

Uit een rapport dat de bewindslieden vandaag naar de Kamer sturen, blijkt dat sport een belangrijke bijdrage levert aan de economie. Zo exporteerde Nederland in 2006 voor 1,1 miljard euro aan sportartikelen, zoals kunstgras, sportdrankjes en de klapschaats. In totaal wordt jaarlijks in Nederland 9,4 miljard euro uitgegeven aan sport. De hele sportsector biedt werk aan ruim 82.000 mensen. Daarmee is sport belangrijker dan bijvoorbeeld de creatieve sector.

Comments

Popular Posts