koolzoad


Gain biebeltaik bie d'haand. en ook nait dat dikke bouk van ter loan*. dus mor eem improviser'n. kzag dizze foto en kreeg op 't zulfde moment haimwee. ik bedoul d'r met te zeg'n dat schoonhaid in klaine ding'n zit. dizze kleur'n bin'n ja zo fris das het roeken kinst. nog een poar doagn en ik bin weer in 't Grunneger laand. 't zal mie benijen of 'ter din ook nog zoo schier bie ligt.
* Aignlieks is dit ja gewoon schrievn zo ast zegt wordt (en zo ast in kraant ston toun simon van wattum een feujeton schreef in t nijsblad).
(foto laint van rtv noord)


http://www.dideldom.com/legenden/knelis_ter_loan.shtml



Het Oldambtsters is een van de dialecten van het Gronings, dat wordt gesproken in het gebied tussen de Nieuweschans, Winschoten, Froombosch, Loppersum, Delfzijl en het Eems-Dollardestuarium. Dit dialect gaat bij de Duitse grens vloeiend over in het Oost-Fries van het Duitse Reiderland. Een ander dialect dat in het Oldambt wordt gesproken is het Veenkoloniaals. Het Oldambtsters wordt op sommige dialectkaarten ook omschreven als Gronings-Oostfries. Een reden hiervoor is waarschijnlijk dat het Oldambtsters tussen het Hogelandsters en het Veenkoloniaals staat en dus elementen heeft van beide dialecten. Hierdoor komt het Oldambtsters het dichtst bij een soort van Standaard Gronings, dat officieel niet bestaat.

Het Oldambtsters wordt gesproken het noordelijke deel van het Oldambt en het grootste deel van Fivelingo. Doordat dit een groot gebied beslaat, bestaan er binnen dit dialect, ook nog weer lokale dialecten.

Comments

Popular Posts