lachen

(even jacqd'ancona spelen in de zandbak. weer eens wat anders! leuk)

Twee aanstormende cabarettalenten traden gisteravond op voor de Nederlandstaligen in Doha. Dat op zich is leuk als blijkt dat het gaat om twee allochtone jongeren. De een komt uit Utrecht Overvecht (‘een criminele buurt’) en de andere uit Rotterdam.
Ze hebben het niet makkelijk met Nederlanders in den vreemde die langzaam vervreeemden van het leven van alle dag thuis, ver weg. Dat we de les krijgen van onze medelanders is op zich vermakelijk. Ja, jullie zitten hier lekker maar wij moeten morgen terug en jullie mogen niet mee!
In het tweeluik is het eerst de beurt aan het straatschoffie uit Utreg: Anuar Aoulad Abdelkrim kortweg Anuar (‘schrijf januari zonder j en i’). Als we het hebben over jonge honden dan is hij een keffertje. Wel blaffen maar op afstand. Het lukt hem niet echt om contact met de zaal te krijgen. De minimieme handreikingen uit de zaal, allemaal expats uit Nederland en Belgie, aantegrijpen tot interactie. Zo kan hij niks met het beroep van een Belg die baggeraar is. ... Je zou toch wat naar boven moeten kunnen halen met baggeren en wie weet wat voor schatten er tussen de stront zit. Er zit toch goud in het zand van Qatar denk je zo. De voormalige winnaar van het Camaretten festival editie 2004 blijft in zijn eigen ding steken. Ik doe mijn eigen ding, coolcoolcool, aangevuld met een raar loopje. Dat is Anuar.
Niet erg als je er wat van maakt maar irritant als je steeds hetzelfde hoort (bij ons thuis vroeger...) en ziet (het loopje is het zelfde voor een politieagent, zwembadscene en opkomst). Nee hij heeft tijd en een goede coach nodig deze Anuar.
Dan nummer twee, na de pauze waar we een lekker koud export flesje Heineken kunnen nuttigen, die we al kennen van de Volkskrantvideo.
De Carl Lewis lookalike contest finale zou hij zeker halen. Met een fraaie stem en muzikale intonatie sprint hij door zijn grappen: Jandino Asporaat. Niet allemaal nieuw zo blijkt als we thuis wat videobeelden op internet bekijken en niet vernieuwend maar wel fris. Jandino heeft meer in huis. Waar Anuar hoekig rond rent daar loopt Jandino op souplesse en met surplus over heen. Hij presenteert een typetje, zingt en danst en improviseert waar het moet. Een cabaretier in wording zou ik zeggen. En passant neemt deze voormalige Antiliaan neemt alle vooroordelen over de Rijksgenoten met een kwinkslag weg (13%. Is slecht? Dan zijn er toch 87% goeie en luie over?)
Als aan het eind beide mannen op het podium staan bevestigd zich het beeld: Jandina neemt Anuar bij de hand, de kleine man op slippers staat in de grote schaduw van de glitter, en buigen voor het publiek.
Een mooie avond en een geslaagde DSA activiteit voor zo’n 200 man in Doha

http://www.vk.tv/opinie/article1071443.ece/Jandino_over_ramadan
http://www.jandino.nl/
http://www.anuarproductions.blogspot.com/

Comments

Popular Posts