first nation

afgelopen weekend zag ik een reportage op tv over een regio in brazilie waar heel veel brazilianen van duitse afkomst wonen. de meeste zien er akelig blank zeg maar arisch uit. gedurende de herfst vieren ze dus ook het oktoberfest en in de winter is er tijd voor huiselijk vermaak: holtzhacken.
al eerder was er een iets soortgelijks te zien over het grote contigent japanners wat in het zuiden maar ook in het noorden van brazilie woont.
ook de nederlanders hebben hun steentje in het verleden (lang en kort geleden) bij gedragen in diverse gebieden.

doordat er een enorme smeltkroes van rassen is in dit land vergeet je dat deze mix nauwelijks met de oorspronkelijke bevolking te maken heeft (gehad).
zowle vroeger als nu worden de indianen verdreven naar de onvruchtbare, onttoegankelijke en oneconimische of onherbergzame gebieden.
een vergelijkbaar fenomeen deed zich al voor in de VS,in Canada, Afrika maar ook in Australie en Nieuw Zeeland. De, noem ze maar: first nation, oerbewoner van het land.

in de vk.nl las ik dit bericht. en ik weet dan ook niet of je hiermee nu wel of niet blij moet zijn.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/buitenland/article/detail/1830015/2011/01/31/Nieuwe-foto-s-van-indianen-die-nog-nooit-contact-met-buitenwereld-hebben-gehad.dhtml

Comments

Popular Posts