ooievaars en farao's

De achterblijvers hebben wat gemist. In dit geval is het echter dubbel vreemd. Hoewel er wel eerder meldingen waren van jonge ooievaars die achterbleven, zijn er dit jaar veel meer in Nederland achter gebleven. Ook oudere dieren. De ooievaar is een trekvogel en geen standvogel. Het is in de winter dus een vreemde verschijning in ons kikkerlandje. Maar steeds meer ooievaars blijven in de winter gewoon in Nederland. Deze winter hebben waarnemers 592 vogels geteld en dat zijn er bijna honderd meer dan vorig jaar, zo lees in de VK.nl (bron SOVON).
De normaal gesproken oostelijke ooievaars, zo genoemd omdat ze naar de Nijldelta vliegen (en dus niet naar Niger, de westelijke ooievaar) hebben dus niet de gebeurtenissen in Egypte vanuit de lucht kunnen waarnemen. Al voor de Bijbelse tijden hebben de mensen het verschijnsel van de vogeltrek gekend. Het boek Jeremia vermeldt de trek van de witte ooievaars, die in de herfst de Europese broedgebieden verlaat en in indrukwekkende zwermen over Israel en de Nijl vliegt.

De Nijl, die zo'n belangrijke rol speelt in Egypte. Het boven en beneden Egypte. Het onontgonnen zuiden en het rijke Noorden. Het stroomdal en de delta. Jarenlang hebben de vogels hier gevlogen en de trek van de stammen, de oorlogs- en krijgshandelingen al meer dan 4000 jaar in vogelvlucht kunnen volgen.

Mubarak was op de vlucht. Hij ging de omgeeerde weg. Weg vanuit Cairo naar het zuiden (maar dan naar de Sinai : Sharm el-Sheikh volgens de BBC).
.
Dat hebben die achterblijvers in oa Meppel dus gemist. Vreemde vogels.

ter zijde:
Mevrouw Lenting maakte het allemaal van 'dichtbij' mee. Toevallig was ze in de Arabische wereld: Qatar. Daar werd het vertrek gevierd met oa vuurwerk. Ook onze Egyptische vrienden H&J heeft ze gesproken. Zo komt het wereldnieuws opeens heel dicht bij jezelf.
Zelf werd ik door een aantal mensen aangesproken omdat ze weten dat ik in het Midden Oosten gewoond heb en ze allemaal 'bang' zijn voor de moslims. Meer dan 90% van de Egyptische bevolking is meer of minder actief als soennitische islamiet.Maar sinds het vroege begin leven er ook aanhangers van het christendom en jodendom. Dat Egypte zal veranderen in een tweede Iran ben ik echter niet zo bang voor. De islam is wel de staatsgodsdienst en het geloof wat je aanhangt staat ook in je paspoort zo las ik. Maar Ben Avraham schrijft in de krant van christelijk Nederland, Trouw:
""Ook de gevestigde orde in Egypte heeft weinig op met religieuze fanatici. De Moslim Broederschap is tot dusver zwaar bestreden en vervolgd door de Egyptische machthebbers. De vestiging van een islamitische staat in Egypte was voor de dynastie van Nasser, Sadat en Moebarak een absolute No Go. Leger, politie en veilgheidsdiensten werden de afgelopen decennia massaal ingezet om de activiteiten van de Moslimbroeders in te dammen. Cairo mocht geen tweede Teheran of Gaza worden.’"
http://www.trouwcommunities.nl/religie-filosofie/blog/2503/11678.html

Het blijft afwachten wat de toekomst voor Egypte in petto heeft, nu de laatste Farao is verdwenen.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4936/VK-Dossier-Onrust-in-het-Midden-Oosten/article/detail/1833547/2011/02/11/Hosni-Mubarak-de-laatste-farao.dhtml
.

Comments

Popular Posts