bleekjes

Anja van Es schrijft in de Volkskrant een stuk over staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) die mogelijk voor de rechter moet getuigen over zijn betrokkenheid bij het project Blauwestad. Hier dreigt de provincie Groningen miljoenen euro's mis te lopen door een heren akkoord welke mogelijk zou zijn gemaakt door de toenmalige gedeputeerde (1999/2009) Bleker.
Maar wat moet je met zo´n stuk als het begint met deze alinea:
Bleker gold samen met toenmalig collega-gedeputeerde Marc Calon (Financiën) als aanjager van Blauwestad. Dit plan om een luxe woonwijk te bouwen rond een kunstmatig aangelegd meer in het Groninger Old-ambt, een van de meest afgelegen regio's van Nederland, liep uit op een financieel debacle.
Ik bedoel:
“Old-ambt”
“ een van de meest afgelegen regio’s”
Goed, het project Blauwestad is inderdaad ver weg van de Randstad namelijk de Provincie Groningen. Er ligt ruim 215 kilometer tussen Amsterdam en Scheemda! Verder ook nog echt in de provincie, richting het oosten: de Duitse Grens (eng hoor). Is gelegen tussen de plaatsen Winschoten, Beerta, Midwolda, Oostwold, Finsterwolde en Scheemda (en onbekend rijtje bij aardrijkskunde op de basisschool). Oldambt is de naam van de fusiegemeente die op 1 januari 2010 is ontstaan uit de samenvoeging van Scheemda, Winschoten en Reiderland. Het Oldambt is een landstreek tussen de oude Ommelanden en Westerwolde in Oost-Groningen. Het bestaat oorspronkelijk uit twee gebieden die samengevoegd zijn: Klei-Oldambt en Wold-Oldambt. In het Gronings is de uitspraak Ol-dambt en dus niet Old-ambt..
Die luxe woonwijken (vijf verschillende woongebieden met ca. 1500 woningen) was maar een van elementen naast:
a. een nieuw meer van ruim 800 hectare: het Oldambtmeer
b. 350 hectare nieuw natuurgebied (Rondom project Blauwestad liggen de natuurgebieden de Tjamme, het Midwolderbos (met de Midwolderplas) en de Ennemaborg.)
c. recreatieve voorzieningen
d. waterberging bij een te hoge waterstand (er kan vier miljoen m³ extra water in het meer bij waterberging)
Sorry, mevrouw van Es, uw stukje is een beetje bleekjes. Al ben ik blij dat u niet nog een keer met de hobby van Bleker op de proppen komt: pony’s fokken.

bronnen
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3051436/2011/11/26/Bleker-moet-mogelijk-getuigen-over-bouwproject-Blauwestad.dhtml
wiki.

Comments

Popular Posts