foto van Gursky?

Vorige week werd er een foto getiteld Rhein II (uit 1999) van de Duitse fotograaf Andreas Gursky voor ruim drie miljoen euro verkocht door veilinghuis Christie's in New York. Daarmee is het de duurste foto van de wereld. Vooraf werd de waarde van het werk van Gursky door veilinghuis Christie's geschat op 1,8 tot 2,6 miljoen euro. Gursky (1955) een Duitse fotograaf, maakt slechts een paar foto's per jaar en maakt dan een beperkt aantal afdrukken. Het zijn vaak symmetrische foto's zonder middelpunt.

Wie koopt zo’n foto voor een dergelijk bedrag? Een volgens mij behoorlijk gemanipuleerde, geconstrueerde, en bewerkte foto ( die deel uitmaakt van een serie van zes) bovendien. Niet dat iets aan de foto afdoet maar net als zijn andere foto uit de duurste foto top tien 99 Cent II Diptychon, (2001)

Maar het is geen whow! BAM! of oh!, foto. Iets wat ik wel heb met foto’s van Hans Heus, Bastiaan Heus en, Guus Dubbelman als het gaat om mooie (sport)fotografie. Of bij Erwin Olaf bijvoorbeeld maar ook nieuws foto’s van Vincent Mentzel of Marcel Molle. Van die foto's die je zelf gemaakt zou willen hebben bovendien.

Ik lach me altijd een kriek over de commentaren die de natuurliefhebbers hebben op de foto’s een lantaarnpaal die het beeld verstoord bij een vogelplaatje, een rietstengel die opvalt bij een plaat van een landschap. Lang leve de computer denk ik dan: even plakken en knippen. Zelf knip ik liever in een keer een mooie foto. Het nabehandelen door te schuiven met witbalans of te verscherpen enz. is al teveel voor me. Een foto is al een deel van de werkelijkheid en die dan nog meer veranderen? Dat kan wel maar dan is het ensceneren en bewerken een kunst op zich. Daar waag ik me meestal niet aan (voor dit item wel even in onderstaande foto). Laat ik aan de professionals over.

Heel eerlijk gezegd begrijp ik het voor geen meter waarom dit soort extreme bedragen voor deze uiterst ‘magere’ of ‘simpele’ foto worden betaald. Maar goed, ik zal er dan wel geen verstand van hebben.

Ik besluit dat ik de boeken Heus & Heus en Foto Vincent Mentzel maar eens aan ga schaffen.
Verder goed na denken om een mooie afdrukken te kopen van een super foto……. Van het Groningse land (Sake Elzinga) of een mooie van onze vriendin: Ingrid van der Spoel. Een fot van Gursky? nee dat zit er niet in.

De top-10 van duurste foto's van de wereld:
1. Rhein II (1999), van Andreas Gursky (3,2 miljoen)
2. Untitled #96 (1981), Cindy Sherman (2,9 miljoen)
3. Untitled (Cowboy), c.2001-2002, Richard Prince (2,5 miljoen)
4. 99 Cent II Diptychon, 2001, Andreas Gursky (2,5 miljoen)
5. The Pond-Moonlight, 1904, Edward Steichen (2,2 miljoen)
6. Billy the Kidd,1879-80, fotograaf onbekend (1,7 miljoen)
7. Kremlin of Tobolsk, 2009, Dmitry Medvedev (1,3 miljoen)
8. Nude, 1925, Edward Weston (1,2 miljoen)
9. Georgia O'Keeffe (Hands), 1919, Alfred Stieglitz (1,1 miljoen)
10. Georgia O'Keeffe Nude, 1919, Alfred Stieglitz (1 miljoen)
(bron Volkskrant)


©GL 2011 gerard lenting; fotootje

Comments

Popular Posts