mango

november is de mango maand.

overal zie je mensen bewapend met stenen en stokken onder bomen staan om de vruchten te laten vallen. in het park zag ik al een paar keer mensen in een eerder stadium in de niet al te hoge mangobomen klimmen.
zoals altijd zitten de beste, lekkerste boven in. maar het zijn met name de middelgrote ie lekker sappig zijn. Soms worden ze mee genomen om te verkopen maar vaak ook direct gegeten.

De mango is een steenvrucht die in vorm varieert, afhankelijk van het ras. De vruchten zijn 5–40 cm lang, meestal asymmetrisch, ovaalvormig en vaak gekromd met aan het uiteinde een korte, brede tuit. De schil is tot 2 mm dik, glad en glanzend. De vruchten zijn rijp, groen, geel, oranje, rood of bontgekleurd. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, geel van kleur en vezelig tot bijna vezelloos. De vrucht smaakt zoet-aromatisch en verspreidt een zoete geur. Aan de hand van de geur is ook de rijpingsgraad betrouwbaar vast te stellen, want er zijn immers ook vruchten die rijp groen van kleur zijn. De steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.
meubels.

Op straat zie je overal afgekloven pitten liggen. Door de zoetigheid komen er veel mierensoorten op af.

Comments

Popular Posts