schijnheiligen (niet alleen in NL) -update-

Politie zoekt getuige mishandeling op Sint Maarten

GL: eerst dacht ik dat het ging om een van de overzeese gebiedsdelen de eilanden groep Sint Maarten. Het Nederlandse deel – er is ook een Frans deel- is sinds 10 oktober 2010 een apart land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Voorheen was het onderdeel van de Nederlandse Antillen.
Maar het stond op de webstek van RTVNoord dus moest het wel gaan om het lampionfeest ter ere van Sint Martinus (Maarten (in het Latijn: Martinus) van Tours (Szombathely (Savaria), ca. 316 – Candes, 8 november 397, bisschop van Tours),
Ik kreeg direct het beeld van grote jongens uit klas zes die het snoepgoed van ‘kleintjes’ aftroggelden zonder te zingen. Het bleek echter om een mishandeling te gaan van een man op 11 November in de binnenstad van Groningen. Gelukkig maar, bedacht ik.

De politie in Dordrecht heeft vier mensen opgepakt bij de intocht van Sinterklaas in die stad. Volgens de politie hadden ze geen gehoor gegeven aan een bevel om te vertrekken. Ze zouden ongeoorloofd hebben gedemonstreerd. Volgens bronnen op internet droegen de vier mensen T-shirts met de tekst 'Zwarte Piet is racisme'.

GL: Sinterklaas komt volgens de overlevering uit Spanje. Zijn knecht ook. Het is een Moor. In Spanje leven donkere mensen die uit Afrika/Midden Oosten komen. De Islam rukte ver op zie Cordoba. De Moren werden zo genoemd vanaf de 5e eeuw v.Chr. Ze heetten ook zo in het leger van Carthago dat tegen de Grieken vocht in 406 v.Chr. en ze hadden ook die naam in het leger van Hannibal in de Tweede Punische Oorlog en vooral in de slag bij Zama Regia.
Even de wikipedia er bij:
Veel tradities in het huidige Sinterklaasfeest gaan terug tot Nicolaas van Myra, hoewel er ook elementen van feesten en vereringen van voor de tijd van het christendom in herkenbaar zijn. Nicolaas van Myra is geboren in Patara te Lycië dat tegenwoordig in Turkije ligt, maar in het jaar 280 bij het toenmalige Byzantijnse Rijk hoorde. Later werd hij als Lyciër bisschop van Myra, de hoofdplaats van Lycië, en nam o.a. deel aan het Grieks(talig)e Concilie van Niceae. Hij stierf op 6 december 342. Na de inval van de moslims in het gebied, werden de stoffelijke resten van de heilige in het geheim naar het nu Italiaanse Bari gebracht, in het toenmalige koninkrijk van de Beide Siciliën (in het deel van Napels).
Oorspronkelijk werd de Heilige Nicolaas alleen in het oosten van Europa geëerd.

GL:
Pas in de 13e eeuw werd besloten dat zijn "naamdag" ook in het westen een van de belangrijkste feestdage zou worden; in die tijd werd het Sinterklaasfeest in het bisdom Utrecht al gevierd. Inderdaar: door de schoen van arme kinderen te vullen.

Goed, de Goed heilig man is dus eigenlijk een Turkse gastarbeider met tijdelijke werkvergunning.

Aanstaande zondag komt hier in Uberlandia Papai Noel aan in het winkelcentrum. De figuur van de Kerstman kent in Nederland nog maar kort deel uit van de kersttradities. Maar hij heeft inmiddels een prominente plaats verworven dezer dagen, ook hier in Brazilie. De meest gebruikte verbeelding is een figuur in rood gehuld met een rode muts, uit de Verenigde Staten, die teruggaat op Sinterklaas, die door Nederlandse kolonisten werd meegenomen naar Noord-Amerika. Daar verbasterde Sinterklaas tot Santa Claus en mijter werd muts, paard werd rendier en de knechten zijn elfjes/kabouters.

De kinderfeesten worden steeds commercieler en moeten nu ook nog pedagogisch verantwoord en politiek correct worden uitgevoerd.
Dus fruit en 'lekkere hapjes'ipv snoep op Sint Maarten en gekleurde medemensen als hulppieten die niet uit onze kolonien mogen komen.
De roep om ze af te schaffen wordt steeds vaker gehoord. Zeker als er misstanden bij komen. Maar het gaat toch om kinderfeestjes, cq feesten voor kinderen?

Tsja. Het komt waarschijnlijk neer op de eenvoudige conclusie: het is allemaal de schuld van de kerk. Want: zij creerden heiligen, zij vochten onderling, zij schreven het op en hun volgelingen emigreerden. Om met Toon Hermans te spreken: “een nare man, een schijn heiligert”.

Ik moest gisteren erg lachen om kleine Luiz. Hij had een kleurplaat ven een kerstboom gemaakt en daarop onder aan de bladzijde, zijn verlanglijstje er bij gezet: speelgoed. Op de vraag wanneer hij het zou krijgen? legde de grote Luiz uit: wij geven geld aan de Kerstman en dan brengt hij de kadootjes, later. De kleine Luiz straalde.

Zo simpel kan het dus ook.
Laat dit een les zijn voor al die schijnheiligen die overal iets achter willen zoeken: koop een T-shirt met de afbeelding van een Sinterklaas in de sneeuw met een lampje op zijn hoofd: dat is pas een schijn-heilige.


http://www.nu.nl/buitenland/2678274/zwarte-piet-niet-welkom-in-canada-klachten-racisme.html

Comments

Popular Posts