favela opruiming

Nem de leider van Rocinha.
De militaire politie heeft gisteren een van de meest gezochte onderwereld bazen van Brazilie gearresteerd: Antonio Francisco Lopes Bonfim. Bekend onder de naam “Nem” gaf de de 35 jarige Bonfim leiding aan een groot drugskartel in de bekende favela Rocinha.
Sinds geruime tijd wordt een schoonmaakactie gepland voor Rocinha* en afgelopen week werd een cordon om de wijk gelegd. In een U-vorm want de open kant grenst aan zee. Dat maakte het voor de politiemachten makkelijker. Maar dat ze Nem arresteerden was een super bonus.
Antonio Bonfim probeerde door het cordon te komen in de achterbak van een grote auto. Toen deze werd aangehouden protesteerde de chauffeur eerst, claimde toen diplomatieke onschendbaarheid namens een Afrikaans land en probeerde toen de agenten met ruim een half miljoen dollar om te kopen, maar de agenten hielden voet bij stuk en onderzochten alles en vonden dus “Nem”.
Het is een succes in de strijd tegen criminaliteit en drugshandel die welig tieren in de armoedewijken (meer dan 20 stuks) van Rio de Janeiro. Met grote sprotmanifestaties op komst wil men: politiek en politie, schoon schip maken en duidelijk stelling nemen. In Rochina wonnen bijna 100.000 mensen en de wijk ligt tegen het toeristische deel van Rio aan. Of het effectief is en de handel zich niet gewoon verplaatst is een andere vraag. Maar met een belangrijk kopstuk in de gevangenis zal dit ook lastiger organiseren worden.

*http://en.wikipedia.org/wiki/Rocinha


bron:
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-15670659

Comments

Popular Posts