op zoek naar de jaguar

Maar we gaan vooral met het doel om de jaguar te zien. Op de cover van onze Lonely Planet voor Brazilie staat een prachtige foto. Dat willen we zien.
Daarvoor boeken we een speciale toer in dit gebied. Met overnachtingen op een boot in het gebied en speciale gidsen die met snelle boten de dieren weten vinden. Na een lange rit over de Transpantanera komen we aan bij de river. De gids draagt ons over aan stuurman van de boot die ons naar het drijvende hotel moet brengen. Dit is een leuk kort tochtje waarbij we wel direct een indruk krijgen van het gebied.


De jaguar is vooral in de ochtend- en avondschemering actief waardoor we vroeg opmoeten. Het is een solitair dier met territoria van de mannelijke jaguars varierend in grootte van 28-76 km², terwijl die van wijfjes ongeveer de helft daarvan uitmaken. De verschillende territoria overlappen elkaar regelmatig.

Jaguars zich bijna altijd op in de buurt van water. Vandaar dat we met snelle en wendbare boten de waterstromen rondom hoger gelegen landjes bevaren. Ze kunnen dan ook uitstekend zwemmen, in tegenstelling tot veel andere katten die juist een hekel hebben aan water. We hebben in totaal vijf zoektochten op het programma staan.




Comments

Popular Posts