Cuiabá


De stad, gesticht in 1719 op 6 april, ligt aan de radiale snelweg BR-070 tussen Brasilia en Cáceres en heet: Cuiabá. Waar de naam vandaan komt is niet zeker maar het zal zeker met de indianen van doen hebben en is zeer waarschijnlijk een verbastering van ‘een pan die lag ligt’.   Cuiabá (575 480 inwoners) is zowel de naam van de  stad als de gemeente. Zij is de hoofdstad van de staat Mato Grosso met in 2010 een totaal van 3.035.122 inwoners. De stad Cuiabá is een van de warmste Braziliaanse grote steden, met regelmatig temperaturen boven de 40° C, ook in de winter. Dat is ook het geval als wij er op zaterdag rondbanjeren.

Waarom het werd geselecteerd als een van de twaalf speelsteden voor het wereldkampioenschap voetbal 2014 zal wel altijd een raadsel blijven. Maar het leverde wel een gerenoveerde luchthaven en een voetbalstadion op. Luchthaven Marechal Rondon is de luchthaven van Cuiabá, Brazilië, gelegen in de naburige gemeente Várzea Grande. Hij is vernoemd naar Cândido Rondon (1865–1958), een Braziliaanse avonturier. Het ontsluitingsproject met een busbaan naar het centrum en een ander deel naar Varzea is waarschijnlijk in total pas in 2020 klaar en nu is het nog een grote bouwput van vliegveld tot de stad. De man achter alles is de grootste soja-teler in Mata Grosso en heeft eea in de melk te brokkelen. Zijn prestige is in ieder geval gestegen maar de basis voorzieningen zijn op een lag peil blijven steken.

Nu biedt  deArena Pantanal plaats aan bijna 43.000 voetbalsupporters. Er werden tijdens het WK vier wedstrijden gespeeld; de tegenstanders van Nederland; Chili en Australië speelden er de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion op 13 juni.
Twee weken voor aanvang van de eerste wedstrijd in het stadion stuurde secretaris-generaal van de FIFA Jérôme Valcke via Twitter foto's de wereld in, waarop zichtbaar was dat gehele tribunes nog geen stoeltjes hadden. Dat was slordig maar de andere berichten waren ernstiger. Op 8 mei 2014 overleed een arbeider toen hij bezig was met de installatie van een telecomnetwerk. Hij werd geëlektrocuteerd en was de achtste dode in het bouwproces van de stadions voor het wereld kampioenschap voetbal.

Deze stad is vertrekpunt voor onze vakantie. We worden hier opgepikt om naar de Pantanal te gaan. Het grootste moerasgebied op het zuidelijk halfrond. Een enorme verzameling van diverse dieren en vegetatie. In de zomer winter droogt het op en komen de dieren naar de verschillende zandbanken, om te drinken. Daarom gaan we nu, howel het langer op ons verlanglijstje stond, maar nu is het DE tijd om de jaguar te zien.
Als we op zaterdagochtend in de vroege uurtjes landen en we later rondlopen in het oude centrum zijn onze gedachten al snel bij de natuur want, zoveel is al snel duidelijk, van de cultuur moeten we het hier niet hebben. En als het er al is, is het dicht, zoals een museum en de grote oude kerk.

(c)GL2014




Comments

Popular Posts