en zo ziet de wakkere krant van nederland India

Beatrix bezoekt India, een land van uitersten
DELHI - Met haar staatsbezoek aan India begint koningin Beatrix woensdag een trip door een land van uitersten.

Een land van grote rijkdom, maar nog grotere armoede: miljoenen mensen leven er van minder dan een Amerikaanse dollar per dag. Een land van intense geuren en kleuren, maar ook van misselijk makende stank en beangstigend duistere oorden.

Een rusteloos land ook vol verkeer en technische en zelfs indrukwekkende medische ontwikkelingen, maar waar in het centrum een hondenkadaver dit weekeinde twee dagen op dezelfde plek lag en waar de gang naar de dokter voor velen onbetaalbaar is.

Een land verder van adembenemende architectuur en kunstnijverheid, maar ook van kinderen die over vuilnisbelten kruipen op zoek naar iets bruikbaars, zware arbeid moeten verrichten of uit schooien worden gestuurd door hun door armoe hard geworden ouders. Een land van succesvolle handelaren en wanhopig leurende zakdoekverkopers.

En een land waar bijna iedereen in het centrum van de hoofdstad een jonge man voorbij loopt, die op zijn wegterende voeten niet meer kan staan: helemaal niet zo ver van een moderne koffiezaak, waar de cappucino Italiaans is en de chocaladetaart die van Sacher in Wenen doet verbleken. Waar de clientèle bestaat uit westerlingen en jonge Indiërs, in mooie polo's en met interessante zonnebrillen.

Gevaar voor sociale onrust ligt op de loer in het met 16 miljoen mensen per jaar groeiende India, zeggen waarnemers. De democratische, centrumlinkse regering wil heus wel wat ondernemen: de 9 procent economische groei per jaar moet aan de armen ten goede komen. Er is een plan om ieder gezin per jaar tenminste honderd werkdagen te verschaffen, bij voorkeur in de infrastructuur.

Het kastensysteem, dat velen uitschakelde in het sociale proces, is afgeschaft, maar ebt na. In de middenklassen begint het te vervagen, constateert men, net als in het zakenleven, maar echt voorbij is het niet.

Toch is er hoop, zeggen India-kenners. Met name 'oud geld', zoals de familie Tata van de auto's, richt hulporganisaties op, helpt mensen aan onderwijs.

En ook op het gebied van de kinderarbeid deugt de wetgeving op zich wel, maar is de praktijk veel te weerbarstig. Nette werkgevers zijn er overigens best, zo zijn er bijvoorbeeld tapijten te koop met het etiket 'gemaakt zonder kinderarbeid'.

Het zijn die bedrijven, die voldoen aan de OESO-richtlijnen, waarmee de Nederlandse handelsmissie deze week in India zaken wil doen.

En die kinderarbeid komt informeel vast wel aan de orde, achter gesloten deuren, want een gast kan lastig openlijk kritiek leveren op zijn gastheren en -vrouwen. Minister Maria van der Hoeven leidt de handelsmissie, en het ligt dus eerder op het pad van de minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, om de kwestie eventueel aan te snijden.

Beatrix arriveert woensdagochtend rond half zes in de ochtend Nederlandse tijd, met Willem-Alexander en Máxima. De Nederlandse vlaggen wapperden dinsdag al her en der in de stad. Het is het tweede staatsbezoek van de vorstin aan India.

Comments

Popular Posts