o zit dat zo

1 Januari.

Op een Januari start er een nieuw jaar. Een nieuw jaar een nieuwe start.

Toch is uit de namen van de maanden afteleiden dat 1 januari niet altijd het begin van het nieuwe jaar is geweest. Van september (Septem -Latijn voor zeven- de zevende maand) tot december (Decem -Latijn voor tien- de tiende maand) hebben deze maanden namen die er op duiden dat de eerste maand van het jaar medio maart gelegen moet hebben, rond het begin van de lente. Dat lijkt me ook logisch. Als je kijkt naar de seizoenen dan is het moment dat de zon precies boven de equator staat het begin van de lente. De zon gaat door het lentepunt (maartequinox = het snijpunt van de schijnbare zonnebaan door de hemelevenaar en geldt als het nulpunt van het hemelcoördinaatstelsel) en dag en nacht zijn dan ongeveer even lang. De lente eindigt met de zomerzonnewende. Dat is het moment dat de zon het hoogste aan de hemel staat. (rond 21e Juni op het noordelijk halfrond en de 21e December op het zuidelijk halfrond).

Voor de verschuiving naar 1 januari moet je lang terug gaan, want in zowel de juliaanse kalender (in gebruik sinds 46 v. Chr.) als in onze huidige gregoriaanse kalender (sinds 1582) begint het nieuwe jaar op 1 januari. Hoe het allemaal in zijn werk ging kun je lezen in: De Geschiedenis van Rome ,van Theodor Mommsen (een beroemde kenner van de Romeinse geschiedenis) die in 1902 de Nobelprijs voor het literatuur kreeg.

De Romeinen dienden voortdurend af te rekenen met opstanden aan de randen van hun imperium rond de Middelandse Zee, zo ook in Spanje. De situatie werd rond 135 v. Chr. zo kritiek dat er besloten werd tot de benoeming van een nieuwe consul aldaar. Normaal begon de ambtstermijn van deze consul bij de start van het nieuwe jaar, dat toen op 15 maart viel. Om de benoeming van een Spaanse consul te versnellen en toch in overeenstemming met de wet te handelen, werd het nieuwe jaar met twee en een halve maand vervroegd naar 1 januari. En sindsdien is dat zo gebleven.

Bronnen:
Meesterbrein.nl /Prof. dr. John Heise, Universiteit Utrecht en SRON, Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek en http://nl.wikipedia.org/wiki.


De islamitische jaartelling begint met de verhuizing van Mohammed van Mekka naar de stad Medina (op 16 juli 622 n. Chr.). In 638 n. Chr. werd de datum van deze verhuizing - in het Arabisch hidjra (هِجْرَة) genoemd - door kalief Omar ibn al-Chattab uitgeroepen tot het eerste jaar van de islamitische jaartelling. De hidjra zelf wordt meestal herdacht op 8 Rabie I (al-awwal), de dag dat Mohammed aankwam in Medina.

De islamitische kalender wordt ook wel de Hidjri-kalender genoemd.

Moslims volgen een zuivere maankalender. De maand begint bij de nieuwe maan. Het moslimjaar telt 12 maanmaanden van afwisselend 29 en 30 dagen, in totaal 354 dagen. Hierdoor valt het elk jaar circa 11 dagen vroeger in het zonnejaar van 365 dagen (de internationale, westerse kalender). Het islamitisch jaar volgt de koran, die aangeeft dat de zon en de maan door Allah geschapen zijn en dat de maan de tijdmaat aangeeft.

De koran verbiedt extra maanden. Voordat de moslims dit verbod invoerden, lasten de Arabieren regelmatig een dertiende maand, nasi, in waardoor de kalender nauwelijks verschilde van de christelijke jaartelling.

Men hanteert een cyclus van dertig jaar, de jaren 2, 5, 7, 10, 13, 16, 18, 21, 24, 26 en 29 zijn schrikkeljaren. Er wordt dan een dag toegevoegd aan de twaalfde maand Dhu 'l-Hijja. Op 24 juli 1990 is een nieuw cyclus van dertig jaar begonnen.

1 Moeharram. Exacte begin afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Op de eerste dag van de islamitische maand muharram herdenken moslims dat de profeet Mohammed en zijn volgelingen in het jaar 622 de stad Mekka verlieten en naar Medina verhuisden. Enkele generaties later zou de datum van deze verhuizing, in het Arabisch Àal-Hijra genoemd, als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen. Het is een kerkelijke feestdag.


Muharran-1 Muharan

Muharran is zowel de naam van de eerste dag, als van de eerste maand van de islamitische kalender. Het is op deze dag - eind 2008 - 1430 jaar geleden dat Mohammed verhuisde van de stad Mekka naar de stad Medina. Islamieten beschouwen dit moment als het begin van hun jaartelling.

In de moskee wordt een speciale gebedsdienst gehouden, waarna iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewenst. Op deze dag gedenken de moslims tevens het vertrek van de profeet Mohammed uit Mekka. Op Ashura, de tiende dag van de eerste maand van het islamitisch jaar, wordt pas echt nieuwjaar gevierd.

De verhuizing van de profeet, in het Arabisch Àal-Hijra genoemd, is dus als beginpunt voor de moslimkalender, de Hijra-kalender, worden genomen. Dit is de kalender zoals die gecreëerd is door kalief Omar I (Abu Hatsa Ibn Al-Chattab) ongeveer 640 na Christus. Het is een echte maankalender, en omdat de Koran extra maanden verbiedt (Soera 9:36-37) bevat het jaar altijd 12 maanden.

In vroeger tijden (en in religieuze zaken nog steeds) werd het begin van een maand vastgesteld door waarneming aan de maan. Tegenwoordig wordt de kalender echter veelal berekend. Hiertoe hebben de maanden afwisselend 30 en 29 dagen.

Bron:
http://www.beleven.org/feest/muharram_islamitisch_nieuwjaar

Comments

Popular Posts