park Fraeylemaborg

Start restauratie park Fraeylemaborg

Dit voorjaar is de restauratie begonnen van het park van de Fraeylemaborg. Het is dus tijd om het project ook officieel en feestelijk te starten. Het startsein wordt gegeven door de voorzitter van het landgoed, de heer Johan W. Remkes, in samenwerking met gedeputeerde Douwe A. Hollenga van de Provincie Groningen en burgemeester Cees L.H.B. Verstegen van Slochteren.



Het project “Levende Historie” omvat de restauratie van de tuin en het park van het Landgoed Fraeylemaborg. In dit kader zullen diverse elementen uit de vroegere aanleg worden teruggebracht. Daarmee verkrijgt dit prachtige Rijksmonument nog meer uitstraling en is het verhaal van dit unieke landgoed door de bezoeker beter te beleven.


Een onderdeel van het project is de reconstructie van de historische “Geele Brug”. Verder wordt de Oranjerie gerestaureerd en wordt er een werkschuur gebouwd. Maar liefst 6,3 kilometer aan paden door het park wordt hersteld. De boomgaard bij het ooievaarsnest komt terug, evenals een tuin met kleinfruit en kersenbomen, een bloementuin en een dierenverblijf voor Pim de ezel en twee bokken. Het bestrijden van de erosie van de Hoge Berg en het vervangen van bruggen maken ook onderdeel uit van het project.

Ook is er al een onderdeel gerealiseerd van het project Levende Historie. Op 1 maart is namelijk de audioguide in gebruik genomen. Met behulp van dit systeem kan de bezoeker door de borg en het park lopen en op 30 interessante punten een verhaal horen. Het plan “Fraeylemaborg, Levende Historie” biedt nieuwe kansen voor recreatie en toerisme zodat deze parel van Groningen door nog meer mensen zal worden bezocht.

Levende Historie is een omvangrijk project en diverse instanties hebben bijgedragen aan de financiering. Dit zijn:
Gemeente Slochteren, Provincie Groningen, Rabobank Stad en Midden-Groningen, Groningen Gas 50, Jan Menze van Diepen Stichting, Vereniging Vrienden van de Fraeylemaborg, VSB fonds Groningen, J.B. Scholtenfonds, Lionsclub Skiramere, Regiovisie Groningen-Assen, regioteam Vitaal Platteland; het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: “Europa investeert in zijn platteland”.

De onthulling van het bouwbord vindt plaats op maandag 30 maart 2009 om 16.30 uur op de parkeerplaats van de Fraeylemaborg.

Comments

Popular Posts