wim

in mijn familie twee keer wim
in mijn directe vrienden kring: geen
kennisen kring vier
maar er is een wim-crises

De Telgraaf;
EINDHOVEN - Terwijl zo'n beetje de hele wereld in rep en roer is vanwege de kredietcrisis, is er ook nog een heel andere crisis aan de gang. Tenminste, dat vindt Eindhovenaar Wim Daniëls. Volgens hem is er ook sprake van een 'Wim-crisis'.

De naam Wim staat zwaar onder druk. Er zijn nog nauwelijks mensen onder de vijftig die Wim heten, en daarom schreef hij het hilarische boek 'Lang leve Wim; what is a world without Wimmen'. De inspiratie voor het boek kwam bij Daniëls toen hij enkele jaren geleden met een groep docenten zat te praten. "We kwamen tot de conclusie dat er helemaal geen Wim meer op school zat. Sterker nog, er was een basisschool waar al dertig jaar geen Wim meer op zat. Dat was voor mij de aanleiding, en mijn eigen naam natuurlijk ook, om eens uit te gaan zoeken hoe dat nou zit met die naam Wim."

Al doende liep Daniëls tegen allerlei merkwaardigheden aan. "Wim heeft zijn hoogtepunt bereikt in de jaren vijftig. Toen waren er veel Wimmen. Het is een heel andere naam dan pakweg Piet of Jan. Lees Wim maar eens op de kop. Dan staat er nog steeds Wim. En het is een naam met historie. Momenteel is er in de eredivisie geen enkele Wim meer te bewonderen. En dat was ooit heel anders, van Wim Suurbier tot Wim Jonk", signaleert Daniëls. "De naam is uit de mode geraakt omdat het een oer-Hollandse naam is. Tegenwoordig zijn er veel buitenlandse namen die modern worden gevonden. Vroeger had je de grote drie cabaretiers, de three Wimmen: Wim Kan, Wim Sonneveld en Wim Ibo. En de oprichtster van het blad Opzij was zelfs een vrouw die Wim heette, Wim Hora Adema. Ze is nooit getrouwd, ik weet niet of dat met haar naam te maken had. Zelfs André van Duin had last van de Wim-verdrukking. In zijn hit Willempie zingt hij

Ik heet Wim, meer niet, maar wie me ziet roept toch steeds weer Willempie ."

Daniëls heeft de moed over zijn eigen naam nog niet opgegeven. "Kijk, het is geen erotische naam, niet meer tenminste. Dat komt omdat je bij Wim meteen denkt aan oudere mannen. Maar Philips heeft vorig jaar een Wim op de markt gebracht. Dat staat voor Warm Intimate Massager. Het is een begin van eerherstel. Het mag niet stoppen bij grote namen als Wim Kok en Wim de Bie."

Het boek Lang Leve Wim wordt volgende week uitgebracht. Het is alleen te bestellen bij uitgever Kuux Media in Eindhoven.

Comments

Popular Posts