foto bron DVHN
De Tasmantoren in Groningen is een bijzondere flat in de vorm van een triomfboog. Hij is met 75 meter zelfs nog 15 meter hoger dan de Arc de Triomphe in Parijs. Maandagmiddag zou een begin gemaakt worden met het plaatsen van de brug tussen de twee torens. Harde wind gooide roet in het eten. aldus DVHN.

ABEL JANSZOON TASMAN uit Lutjegast (1603) was een zeevaarder maar bovenal ontdekkingsreiziger in dienst van de VOC. Niet een erg succesvol ondernemer voor dit genootschap maar hij zette o.a. Tasmanië, Nieuw-Zeeland, Tonga- en Fiji-eilanden op de wereldkaart van dat moment. Met bezoeken aan Japan, Filipijnen, Thailand was het een wereldreiziger avant la lettre die later in Batavia overleed.

Als ik op de fiets vanuit Slochteren langs het Rengersdiep/Slochterdiep reed had ik van de verre landen geen weet. Groningen was al ver. Voor mij begon de stad pas bij de sluizen. Dus aan het eind van het diep voorbij Denemarken, Zwart Dam, Schaaphok, Lageland dan bij Heidenschap 'n stukje langs het Eemskanaal de brug over (waar ik nooit kan passeren zonder aan Harrie Hammenga te denken. Zijn moeder reed hier onder de slagbomen door en verdronk). Dan links af langs het Damsterdiep: Ruischerbrug. Dit dorpje ligt op een ongeveer 500 meter brede strook ingeklemd tussen het Eemskanaal en het Damsterdiep. Aan de andere kant van de weg reed je dan langs een wijk in aanbouw Lewenborg. Zo kwam je in Oosterhoogebrug een gehuchtje bij de Popdijkemaweg. En als je dan voorbij de sluizen was ( Oostersluis-complex is een grote schutsluis tussen enerzijds het Van Starkenborghkanaal en anderzijds het Eemskanaal.) rechtdoor of soms met een ruime U bocht dan was je echt in Stad.
Tegenwoordig is Lewenborg al een keer gerenoveerd, is het gedeelte tussen Ruischerbrug en de rondweg vol gebouwd, en is er een groot viaduct over de weg voor diezelfde rondweg.
Nu staan er dus ook deze vrij lelijke gebouwen. Op een stukje grond achter een mooi bruggetje aan het water. Wat Abel Tasman er van zou hebben gevonden blijft gissen. Maar ik vind de entree van de stad Groningen van uit het oosten er niet fraaier opgeworden. Het hoort net als Tasmanie niet bij Australie. Sterker nog het is het achterlijke broertje. Net als de Tasmantoren bij DE stad.

Comments

Popular Posts