' de braziliaan'



(c) GL2010 gerard lenting kerk op heuvel van Guararapes en doorkijkje Olinda

Johan Maurits van Nasau, werd geboren in 1604 Dilleburg en was van 1606 tot 1652 graaf en daarna tot 1679 vorst van Nassau-Siegen en gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië. Vanwege dat laatste verkreeg hij de bijnaam “de Braziliaan”.
Deze Nederlander heeft grote indruk gemaakt in het Noorden van Brazilie. Tot op de dag van vandaag is het noemen van Nederland garantie voor een warm onthaal. Er is respect voor de werken die in die tijd zijn gebouwd en tot heden ten dage voldoen: forten, kerken en bruggen.
Maar het is met name het feit dat hij de inheemse bevolking zeg voor het gemak de indianen als de werkelijke bewoners van het land zag en hen humaan bejegende. Verder was hij een kundig bestuurder en dat stak schril af tegen de Portugezen die voor en na hem de macht in handen hadden in het gebied rond Pernambuco en de hoofdstad Olinda.
Het huis van Maurits de braziliaan in Olinda trekt veel bezoekers. Het is een pittoresk dorpje aan zee niet ver van Reciffe en Pernambuco. Met carnaval is het hier overvol. Afgelopen zondag was er ondanks de dreigende lucht en de regen toch ook nog wel redelijk wat volk op de been. Jammer genoeg geen weer voor mooie plaatjes.

maar door een hulpvaardige braziliaanse collega die werk op het maurits van nassau college kon ik het eea toch bekijken.
Meer info:
http://www.brazilianembassy.nl/downloadables/Maurits%20de%20Braziliaan%20.pdf

Comments

Popular Posts