Maracanã



(c) GL2010 gerard lenting first visit Maracanã

One of the prestigous football stadiums in the world. A temple for the football religion so the say. a big bucket of concrete with an architectural touch but also touched by: corrosion and time.
a couple of hundred visitors during the week and on competition free weekend more than a thousand who pay more than 25 US to visit the Maracanã. Thanks to Lancetta, the president of the rio athletics federation, I got a free tour.


dit moest ik zien/bezoeken volgens vele sportkenners.
ik heb het hokje ingevuld/aangekruist mannen.


dit schrijft wiki
Het Maracanã (officiële naam: Estádio Jornalista Mário Filho) in Rio de Janeiro is een van de grootste voetbalstadions ter wereld. De naam Maracanã is de naam van de buurt, en van de Rio Maracanã die door deze buurt stroomt.

Het is de thuisbasis van de vier grootste voetbalclubs van Rio: Botafogo FR, CR Flamengo, Fluminense FC en CR Vasco da Gama. Oorspronkelijk was de naam van het stadion 'Estádio Municipal do Maracanã', maar het is in 1966 hernoemd naar de voetbaljournalist en -schrijver Mário Rodrigues Filho.

Het stadion werd gebouwd voor het WK Voetbal van 1950 en had oorspronkelijk een capaciteit van 183.000 toeschouwers. Nu alle plaatsen zitplaatsen zijn geworden, bedraagt de werkelijke capaciteit 115.000. Echter, uit veiligheidsoverwegingen is die teruggebracht tot 95,000.

Hoewel het betonwerk en het voetbalveld ernstig verwaarloosd zijn, is de grootsheid van het ontwerp nog zichtbaar. De plattegrond van de tribunes is een zuivere ellips, en de rijen lopen zonder onderbreking rond, waardoor - bij een vollere bak - een enorme intimiteit ontstaat.

Per maand komen gemiddeld zevenduizend bezoekers om bij wijze van toeristische tour het stadion van binnen te bewonderen. Het is dagelijks geopend met uitzondering van wedstrijddagen.

Begin 2009 werd bekend dat het legendarische stadion voor twee jaar de deuren sluit voor een grondige renovatie. Met het oog op het WK 2014 én de Olympische Spelen van 2016 wordt het stadion volledig verbouwd. Kosten daarvan bedragen naar schatting 156 miljoen euro.


http://www.suderj.rj.gov.br/maracana.asp

on the right side of the picture in this link you can see the athletics track were the competion I visited took place this weekend.

Comments

Popular Posts