Hinkstap-web-stekken deel V

(c) volkskrant

1.Hink
Tweeduizend kopten bijeen in Haarlem

Koptisch-orthodoxe Kerk (Koptisch: ti.eklyseya en.remenkimi en.orthodoxos ente alexandriasis) is een van de Oriëntaals-orthodoxe Kerken. Zij is de belangrijkste christelijke kerk van Egypte met zetel in Caïro. De Koptisch-orthodoxe Kerk gaat terug tot het Concilie van Chalcedon in 451.Na het jaar 640 gebruikten de Arabieren het woord Kopt voor alle niet-moslims in Egypte.

2. Stap
Het concilie van Chalcedon was een oecumenisch concilie dat werd gehouden in het jaar 451 (van 8 oktober tot 1 november) in Chalcedon, een oude Byzantijnse havenstad aan de Bosporus (tegenover Byzantium) in de provincie Pontus et Bithynia in Klein-Azië, tijdens het pontificaat van Paus Leo I de Grote.
Het was het vierde van de eerste zeven christelijke oecumenische concilies en wordt door de Rooms-katholieke en Oosters-orthodoxe Kerken erkend als onfeilbaar in haar vaststelling van nieuwe dogma's.
Op dit concilie werd de eutychische doctrine van het monofysitisme verworpen en de Chalcedonische geloofsbelijdenis aangenomen, waarin beschreven wordt dat Jezus, als tweede persoon in de Heilige Drie-eenheid, zowel volledig mens als volledig goddelijk was.
De Koptisch-orthodoxe Kerk verwierp het Concilie van Chalcedon in 451. Politieke elementen en de strijd tussen Constantinopel (Nestorius, Eutyches) en Alexandrië (Cyrillus, Dioscurus) speelden hierin een rol: volgens de kopten beoogde dit Concilie de politieke overheersing van het Byzantijnse Rijk.

De Eritrees-orthodoxe Tewahedo Kerk (Ge'ez: ተዋሕዶ , tawāhidō) is één van de Oriëntaals-orthodoxe Kerken , gevestigd in Eritrea. Ze maakte tot 1993 deel uit van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk.
De Alexandrijnse ritus wordt gevolgd. De liturgische taal is het Ge'ez; deze taal wordt ook gebruikt door de Ethiopisch-orthodoxe Kerk.
De Eritrees-orthodoxe Kerk is nauw verwant aan de Koptisch-orthodoxe Kerk waar ze oorspronkelijk van afstamt.

Webstek
3
http://nl.wikipedia.org/wiki/Stieg_Larsson

3a
Stieg Larsson trainde Eritrese rebellen
ANP − 16/10/10, 16:22
STOCKHOLM - De Zweedse bestsellerauteur Stieg Larsson trainde in de jaren zeventig Eritrese vrouwen hoe granaatwerpers te gebruiken.
Dat heeft John Henri Holmberg, een naaste vriend van de overleden Larsson, onthuld in het boek Afterword dat samen met de drie thrillers van Larsson in een luxe verpakking verschenen is. Dat meldden Britse media zaterdag.

De vrouwen maakten deel uit van de marxistische vrijheidsbeweging ELPF die streefde naar onafhankelijkheid van Ethiopië, aldus Holmberg. Larsson verbleef in 1977 een tijd in Eritrea totdat hij door een nierontsteking gedwongen terug naar huis moest.

Graeme Atkinson, redacteur van het Britse tijdschrift Searchlight waar Larsson jarenlang stukken voor schreef, heeft het nieuws bevestigd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eritrea

3b
LONDEN - Er bestaat een onvoltooid manuscript van Stieg Larsson dat onderdeel moest uitmaken van de populaire Milennium-reeks. Dat heeft de familie van de in 2004 overleden auteur bevestigd, schrijft de BBC.
Larssons broer Joakim vertelde op de Amerikaanse televisie dat Stieg tien dagen voor zijn dood aan hem vertelde dat het boek bijna af was. Het was bedoeld als vijfde deel uit de serie. Stieg sloeg volgens zijn broer het vierde deel over, omdat het vijfde leuker was om te schrijven.

Wordt niet uitgebracht
Van de drie uitgebrachte boeken zijn wereldwijd miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Ook zijn de drie delen verfilmd. Toch is de familie niet van plan om het manuscript uit te brengen.

Het werk zou in handen zijn van Eva Gabrielsson, Larssons partner, die de rechten op zijn nalatenschap heeft verloren van zijn vader. De twee partijen zijn sinds de dood van de auteur in een juridische strijd met elkaar verwikkeld.

Comments

Popular Posts