verkiezingen


1 miljoen stemmen voor clown 'Tiririca' in Brazilie bij de eerste ronde verkiezingen 2010.

In Brazilië kiest men op landelijk niveau het staatshoofd, in dit geval de president voor een termijn van vier jaar. En om de gang naar de stembus nog wat meer gewicht te geven ook de volksvertegenwoordiging : Congresso Nacional. Het Nationaal Congres bestaat uit twee kamers : de Câmara dos Deputados (met 513 leden) voor een termijn van vier jaar en de Senado Federal met 81 leden voor een termijn van maar liefst acht jaren. Omdat Brazilië een federatie van diverse deelstaten is worden er ook gelijktijdig verkiezingen gehouden voor deze deelstaatsparlementen.

Op drie Oktober 2010 was er ook zo'n verkiezingsdag. Weken lang reden er in Uberlandia voertuigen met grote boxen rond. Voor dag en dauw en tot ver na zonsondergang hoorde je jingles van diverse kandidaten. Tot het je neus uitkwam werkelijk. Want op auto, motoren, brommers waren loudspeakers gemonteed. Op ieder groot kruispunt stonden mensen met vlaggen, stickers en pampfletten. Op tv waren er speciale kanalen met alleen maar politieke boodschappen. Maar goed op deze zondag was het redelijk stil op straat. Geen campagne dag. Plus om het verplichte stemmen te ondersteunen: geen verkoop van drank gedurende de openingstijden van de stembureaus. Niet stemmen is dus wel een optie maar er staat een flinke boete op. Bij deze eerste ronde, er is bijna altijd een vervolg vanwege het feit dat er een meerderheid moet zijn, moesten er dus naast een nieuwe president(e) -Lula is niet opnieuw verkiesbaar zijn maximale termijn zit er op- ook 513 afgevaardigden gekozen worden en stonden ook 54 van de 81 senatoren opnieuw te verkiezing.

Brazilië kent een meerpartijenstelsel met een grote diversiteit aan partijen. Meestal haalt geen enkele partij een meerderheid, daarom worden er bijna altijd coalitiekabinetten gevormd.
Brazilië stemt als sinds 1996 via een stemcomputer (het was het eerste land ter wereld dat volledig overging op stemmen via stemcomputers) en de uitslagen zijn dus redelijk snel beschikbaar.

http://www.vkblog.nl/bericht/299317/Braziliaanse_Verkiezingen_2010:_%281%29_Wie_volgt_Lula_op%3F

De PT-kandidate (Arbeiders partij), Dilma Rousseff, haalde in de eerste ronde net geen absolute meerderheid (47 procent). In de eerste ronde haalde de voormalige minister van Milieu, Marina Silva, onverwachts 20 procent van de stemmen voor de Groene Partij (PV).

Ex-topvoetballers Romario en Bebeto hebben aan de verkiezingen in Brazilië ieder een zetel overgehouden. Romário de Souza Faria werd in de deelstaat Rio de Janeiro gekozen tot lid van de Kamer van Afgevaardigden voor de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB). Bebeto, (voetbalnaam voor José Roberto Gama de Oliveira) werd gekozen tot lid van het parlement van de deelstaat Rio de Janeiro namens de Democratische Arbeidspartij (PDT).

Opmerkelijker was het feit dat een populaire clown, die bekend is onder de naam: 'Tiririca', de meeste stemmen behaald in de verkiezingen voor het lagerhuis van het Braziliaanse Nationaal Congres.
Deze artiest, die eigenlijk Fransisco Everardo Oliveira heet haalde heel wat protest stemmen (verkiezingen zijn flauwekul, politici waaien met alle populaire winden mee, alle kopstukken zijn verwikkelt in schandalen etc), voor de kleine Republikeinse Partij (PR) in de staat Sao Paulo en kreeg meer dan 1 miljoen stemmen.

Op 31 Oktober is de twee ronde. Het is nu afwachten en kijken hoe de stemming nu verloopt.

Comments

Popular Posts