in de war

Vorige week gaf mevrouw Lenting haar mobiele telefoon opeens een signaal. Het was een verkeerd signaal dat wel maar wel een signaal. Plotseling verscheen in het scherm een andere tijd. De nieuwe tijd voor de tijdzone Rio de Janeiro. We werden door dit signaal even op het verkeerde been gezet. Want het controleren vergde enige creativiteit omdat er bijna geen openbare klokken zijn. Ook in de meeste openbare ruimtes is geen klok te bekennen. Dus op internet even de wereldklok geraadpleegd. Daarna gelijk gekeken wanneer de zomertijd wel in zou gaan: een week later.
Vanochtend vertelde onze chauffeur smakelijk dat hoofdtrainer Luiz hem vanochtend uit zijn bed had gebeld.Waar hij bleef? Sorry Luiz morgen gaat de nieuwe tijd pas in. Ik zie je over een uurtje.
Morgen is het dus zo ver. Dan gaat de klok een uur naar voren.

http://www.worldtimezone.com/daylight.html

DE zomertijd start in Brazilie op de derde zondag in Oktober om middernacht. De wintertijd begint op de derde zondag van Februari. Behalve als in dit weekend er al carnaval is dan schuift het een week naar achteren. Binnen Brazilie zijn er drie tijdszones dus het is al gecompliceerd genoeg.

We wachten nu morgen maar af om te kijken of de mobiele telefoon weer een signaal geeft. Belangrijker voor ons het feit wanneer nederland de wintertijd weer laat in gaan. Dan lopen we namelijk nog maar drie uur achter. Dat is makkelijker in de communicatie dan de huidige vijf uur.
Daarmee raken we makkelijk in de war. Maar dat ligt aan ons zelf.

Trouwens gedurende mijn jeugd was er helemaal geen zomertijd (1946-1976) en wist ik slechts uit de verhalen van mijn opa en oma van amsterdamse tijd en duitse tijd.

Dus:
in het voorjaar zet je de klok vooruit en in het najaar zet men de klok achteruit (of: in de winter gaat 'ie terug), lees ik op wiki. > http://nl.wikipedia.org/wiki/Zomertijd#Nederland

Comments

Popular Posts