gesnapt

Als je langer meeloopt in de atletiek dan kijk je nergens meer echt van op.
De verbazing is meestal ver weg.
Toch is er nog het element van de verrassing.

Het moment dat de nationaal recordhoudster van Brazilië is gesnapt.
Doping.
Dan het middel: Oxandrolone of Anavar.

Redelijk populair middeltje bij (met name vrouwelijke) bodybuilders en powerlifters. Ze hebben slechts 10mg per dag nodig per kuur van twee maanden om er scherp uit te zien. Strakke huid om de spierbundels, laag relatief gewicht met veel spieren en een mooie six-pack. Wanneer een kuur is afrond blijven de resultaten gemakkelijk zichtbaar tot de volgende kuur; wanneer deze weer verder kan worden opgehoogd tot 15 of later tot 20mg.. Voor minder dan honderd euro ben je klaar met een (eerste) kuurtje.

De 27-jarige kampioene heeft een B-staal aangevraagd. Als die test opnieuw positief blijkt dan kijkt de sprintster aan tegen een flinke schorsing, denk ik. Daarmee zou dan ook meteen de hoop van de Braziliaanse bond op een medaille in de 4x100m estafette op de Olympische Spelen weg zijn. Een medaille die door het Braziliaans Olympisch Comité al zo ongeveer als een zekerheidje was neer gezet.

Nog even verder speuren. Op het internet lees ik:

Natuurlijk heeft een bodybuilder maar in beperkte mate voordeel aan een stof, die zowel een zwak androgeen is aan de gebruikelijke doseringen als niet aromatiseert, vermits er geen noemenswaardig effect op de spiermassa geproduceerd kan worden om de chemisch versterkte atleet te bevredigen. Daarom kan opgemerkt worden dat oxandrolone het meest populair is bij powerlifters en gewichtheffers om de spierkracht te vergroten, zonder verhoging van het lichaamsgewicht. Dit is een zeer gewaardeerde eigenschap, omdat krachtatleten vaak concurreren in gewichtsklassen. Oxandrolone verhoogt de spierkracht niet via androgene stimulatie, althans niet in de eerste plaats. Het stimuleert echter de vorming van phosphocreatine, een lichaamseigen stof die ATP (adenosine tri-fosfaat) kan aanvullen, de voornaamste energievorm van het levende organisme. Dit geeft een enorme verbetering van de anaërobe korte termijn prestaties, het type dat nodig is voor explosieve acties, zoals sprinten en het tillen van een gewicht.

Slecht vertaald maar de boodschap is duidelijk. Tja. Je moet dus twee keer op een dag het middel nemen om het effect te continueren. De halfwaarde tijd is maximaal negen uur. ABCD heet de organisatie in Brazilië die alle anti-doping testen doet. Ook de out of competitie. Recentelijk tijdens het trainingskamp voor de estafette in Rio de Janeiro nog. Maar het was dus geen abc-tje. Je hebt weinig nodig, het is snel uit je lichaam, je weet de wedstrijden. Ben je klein (1.58m) en weeg je weinig (56kg) dan is dat handig voor je explosiviteit op de 60 meter indoor. (Al was er informatie dat ze Portland over zou slaan.)
 Hoe vaak de atleten uit de Olympische selectie recentelijk getest zijn is niet bekend.

Ironisch genoeg werd het nieuws op dezelfde dag bekend gemaakt als ook de comeback van Jayme Netto Jr.. De coach achter, het grootste dopingschandaal in de Braziliaanse geschiedenis ooit, en de medaille op de OS in 2000. 

De coach achter de succesvolle kampioene en recordhoudster liep zelf in d estafette oa. op de OS van Moskou. Rusland. Waar nu opeens een handvol sporters positief is op Meldonium.




Je snapt het pas als je het ziet, snap je.

Gesnapt.

ps. eerder stond ze nog op de lijst voor WC Indoor 2016: Portland / USA

Os outros brasileiros com índices para o Mundial de Portland são:
Thiago Braz - salto com vara - 5,93mAugusto Dutra - salto com vara - 5,81mFábio Vaz - 60m com barreiras - 7s68João Vitor de Oliveira - 60m com barreiras - 13s45 (nos 110m com barreiras)Darlan Romani - arremesso de peso - 20,90mFabiana Murer - salto com vara - 4,85mRosângela Santos - 60m rasos - 7s17 e 11s04 (nos 100m rasos)Franciela Krasucki - 60m rasos - 7s31Ana Claudia Lemos* - 60m rasos - 11s01 (nos 100m rasos)Fabiana Moraes - 60m com barreiras - 8s08

Comments

Popular Posts