speldenprik

Met veel plezier lees ik het Nieuwste Schavot (P.Onkenhout; J.Schoorl; B.Wagendorp) op zaterdag in de Volkskrant bij een koffie met punt bij voorkeur bij Doppio.
Deze zaterdag was er in de rubriek: geachte directie een nieuw raadsel (1.004) een opvallende naam: Bonna. Een positief puntje want ik zat in de trein. Wel met een triple tall cappuccino van  Starbucks met beker korting van 30 euro cent.
Bonna. Inderdaad met dubbel n en geen Bona zoals de boter Wel uit het zelfde tijdperk. Want Bona werd gelanceerd in 1966 en Bonna ken ik vanaf 1970.Dat wil zeggen: ik zag haar op de foto. Naast schaatsidool Ard Schenk. Schenk werd toen Europees en Wereld kampioen. Bonna van der Kooi (4-10-43 Papendrecht / 31-7-15 Grouw) was toen zijn verloofde.

Later was zij de stem van het volleyball in de zeventiger jaren.  Zo was er sinds 1974 de AVRO-maandag, VARA-dinsdag, KRO-woensdag, TROS-donderdag en NCRV-zaterdag. De Friese lerares lichamelijke  opvoeding was bijna iedere zaterdagmiddag te horen in Sport op Zaterdag op Hilversum 3. Met dit intro......  (https://www.youtube.com/watch?v=thyOS3VtZzY)
En dan klonk als snel de stem van Heinze Bakker of Govert van Brakel die iets zeiden in de trend van ‘Kom er maar in Bonna met Starlift Blokkeer in Amstelveen’.….Bonna van der Kooi was het volleybalgeluid op de radio in de vorige eeuw en dan met name via haar zaterdagse volleybalreportages op de radio. 
Volleybal werd voornamelijk op zaterdag gespeeld. De NCRV had een zaterdagse sportrubriek met name om de zaterdagsport te promoten. Voor de NCRV was volleybal een grote sport. Er werd dan ook in de NCRV Sportshow veel aandacht aan het topvolleybal besteed en Bonna van der Kooi werd vanaf 1973 daar het communicatieve gezicht van. Met haar heldere stemgeluid, dat doordrong tot in alle hoeken van de ruimtes waar een radio aan stond, was zij voor de volleybalwereld het informatiekanaal bij uitstek. Bonna van der Kooi had een brede sportachtergrond, immers zij had de Academie voor Lichamelijke Opvoeding met succes afgerond. Ze wist veel van sport, maar liep daar nooit mee te koop, ook al maakte ze voor de NCRV al eerder turn- en schaatsreportages. Volleybal speelde zij in Sneek, maar zij kwam naar Hilversum toen zij werd aangesteld tot lerares lichamelijke opvoeding aan het Commeniuscollege. …. (volleybalkrant.nl)

Waar een speldenprik allemaal niet goed voor is.

Comments

Popular Posts