verbod

Je leest de laatste tijd veel over een verbod. Heel veel zelfs. Maar zijn de verboden vruchten niet het lekkerst (behalve het biertje met die naam). Als het verboden is dan is het extra spannend.
Zo niet met vuurwerk.
Het kost ogen, ledematen en rust voor mens en dier.
Hoewel dat cijfermatig nog wel mee valt.
Een vuurwerkverbod gaat dat werken?
Nee.
Want er gaat zoveel geld in om en levert de schatkist te veel op.
Ja.
Want het kan anders.

Laat ik twee dingen uit mijn korte verleden opdiepen.

We waren op vakantie in Maleisië. Vanuit ons appartementje keken we zo op straat. Waar het een drukte van belang was. Aan de kant van de weg stond ook een klein huisje. De kinderen speelden op straat. Terwijl brommers en auto's langs scheurden staken zij vuurwerk af. De oudste had een aansteker. Ze was zeker acht. De kleintjes kwamen om beurten met vuurwerk. De middelste van het stel met een soort van rotjes die ze bij de aansteker hield, keek of het lontje vlam had gevat en gooide het dan op straat. De kleinste mocht een soort van sterretje vasthouden, ze was tenslotte maar vier.
We keken onze ogen uit.

We woonden op de Copacabana. De plek die wie zo goed kenden van oud en nieuw op tv. Als wij al heel veel oe's en aa's hadden geslaakt en met een slokje in de kou hadden gestaan en weer naar binnen gingen zagen we de Copacabana... Prachtige show...Wat we pas ontdekten toen we er woonden is dat het maar een kwartier duurde en verder geen spatje vuurwerk. Nul. Dus aftellen tot 12 uur dan een kwartiertje knallen (siervuurwerk en knallen vanaf potons in de baai voor posto 2-5).
Punt.

Ja het is goed zo'n verbod maar of het in goede aarde valt is de vraag.
Van mij mag het.

Comments

Popular Posts