rock
Rock paper scissors
Het onderwerp slavernijverleden en racisme is volop in beweging. Nieuwe inzichten en ook gezichtspunten blijven zich aandienen.
Zo werd een jaar na de oprichting van de West-Indische Compagnie in 1621 werd in Groningen de Kamer Stad en Lande uitgeroepen. Deze Kamer was de Groningse afdeling binnen de WIC.
Omdat Groningse jonkers en kooplieden de Kamer Stad en Lande beschouwden als cruciaal voor de provincie, investeerden ze rijkelijk in de onderneming.
De stad Groningen was een van de belangrijkste institutionele investeerders in de Kamer Stad en Lande van de WIC.
De hoge heren brachten gezamenlijk brachten ruim 800.000 gulden bij elkaar; omgerekend meer dan tien miljoen euro. Dit geld was nodig voor de oorlog tegen de Portugese en Spaanse vloot.
Zo vochten schepen met de namen 'Groeningen', 'Omlandia' en 'Stad en Lande' mee in de strijd om de heerschappij in Nederlands-Brazilië.
Deze schepen, die in opdracht van Kamer Stad en Lande werden gemaakt, brachten veel bedrijvigheid met zich mee. Op scheepswerven vonden timmerlieden werk, in smederijen werden ankerkettingen en boeien vervaardigd en ook de middenstand: kruideniers, bakkers en slagers, leverden aan deschepen.
in veel gevallen was deelname aan de organisatie van de WIC en Kamer Stad en Lande niet alleen een kwestie van financiële investering, maar ook een kwestie van prestige. De WIC bood veel handelscontacten en een goed sociaal netwerk, verder bood het de WIC jongens uit de middenklasse een goede mogelijkheid om carrière te maken. Zo kwam twee derde van de bestuurders van de WIC-kamer uit de kringen van Groningse regenten.
Omgekeerd vonden de West-Indische producten als suiker, koffie, cacao, tabak en katoen een belangrijke afzetmarkt in Groningen. In de negentiende eeuw telde de Stad bijvoorbeeld 28 tabaksfabrieken.
Stad profiteerde via dividenden, maar nog veel meer door belastingen op de tabak en koffie die in de stad werden verkocht.
Het meest opvallende voorbeeld van directe betrokkenheid bij slavernij door een stadsambtenaar is dat van Wolter Schonenborch. Deze burgemeester van Groningen werd in 1645 gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië en daarmee de hoogste ambtenaar van de kolonie.
Een andere bekende connectie tussen Groningen en Brazilië is Gerrit Gerritszoon. Hoewel hij beter bekend is als
Rock de Braziliaan / Rock Brasiliano of Rock de Brasiliaan[
Geboren in Groningen, circa 1635 was een zeerover van Nederlandse afkomst die vooral bekend stond als een bijzonder wreed piraat in de Caribische Zee.
Rock de Braziliaan werd geboren in de stad Groningen als zoon van kooplieden. Als jongen namen zijn ouders hem mee naar het Noordoosten van Brazilië, dat in die tijd Nederlands gebied was. Aan deze periode heeft hij zijn bijnaam de Braziliaan overgehouden. Toen de Hollanders deze kolonie rond 1654 verlieten, vertrok hij naar Jamaica, en sloot hij zich aan bij de boekaniers.
Boekaniers: deze piraten waren vooral Nederlandse, Franse en Engelse avonturiers, ballingen en ontsnapte Afrikaanse slaven, die rondzwierven in de Caribische Zee, en die soms schepen enterden of kusten onveilig maakten om in hun onderhoud te voorzien. Jamaica was een van hun thuishavens. Boekaniers bouwden een eigen leefgemeenschap op, en noemden zichzelf een democratisch geïnspireerde gemeenschap, die leefde volgens haar eigen regels, en niet die van de buitenwereld. Soms werden deze boekaniers ingehuurd door overheden, en werden ze (tijdelijk) zeerovers, maar niet iedere boekanier was een zeerover, en niet iedere zeerover een boekanier.
Het is onduidelijk hoe het is afgelopen met Rock. Na 1671 heeft niemand meer iets van hem vernomen. Sommigen beweren dat hij met zijn schip verdwenen is op zee, anderen zeggen dat hij zijn laatste levensdagen sleet als bedelaar in de straten van Port Royal. In 1951 speelde de jonge Anthony Quinn Rock Brasiliano in de film Against All Flags. En tegenwoordig leeft zijn naam voort als personage in computerspelletjes met piraten. Een bijzondere carrière voor een jongetje 'uut Stad' dat werd geboren als Gerrit Gerritzoon.
Met een sfeeractie van De FC kwam opeens Rock te voorschijn: spandoek met afbeelding op de tribune. Daarna, als klap op de vuurpijl kwam de media afdeling van de voetbalclub met een video waarin trainer Lukkien die met een oude scheepskaart, kompas en passer het aanvalsplan schetst: hoog druk zetten.
Dat alles in een week waar de kop van ’t nijsblad was:
Groningen krijgt twee aparte monumenten voor VOC en WIC-slavernijverleden. 'Doet meer recht aan de nazaten’.
Er zijn nog steeds nieuwe standpunten. Wie er ‘wint’ is onduidelijk.
De mannen van Lukkien wonnen de eerste helft maar verloren met 2-1.
Twee monumenten opdat we niet vergeten.
We spelen nog een keer: rock - paper - scisssors..
Diverse bronnen: rtvnoord, dvhn, wikipedia, verhalenvan Groningen
Comments