top drie


De drie kanshebbers voor de titel zijn bekend: proeksel, twijduustern en sikkom zijn de drie woorden die strijden om de titel Schierste Grunneger Woord 2024,
staat op de webstek van RTVNoord.


Leuk. Proeksel ascosieer ik direct met snij  en dat is sikkom net zo mooi als mijn inzending: fiebelekwinten. Mijn voorkeur gaat uit naar het twijduustern.


"Wel met twijduustern toes wezen heur".

"Hou loat is dat den"?

"Nou as lanteerns aangoan zeg moar".


Zo ging dat toentertijd. Want je had geen horloge, laat staan een mobiel.

Als we in de buurt waren dan was het makkelijker want dan floot mijn vader. Dat werkte prima in de zomer.

Dan wist ook dat je nog maar een paar minuten had om thuis te komen, schoenen uit te doen, handen te wassen om op tijd aan tafel te zitten. Half zes is half zes en etenstijd.


In de herfst en in het voorjaar was het lastig. Zeker op die dagen dat het niet licht leek te worden. Met een beetje geluk hoorde je klok van de borg luiden. Anders was het schijnsel van de lantaarnpalen het sein. 


In het Engels heb je twilight. Het moment waarop de dag langzaam overgaat in de avond. Het is de aarzeling tussen licht en donker. Het is geen vast tijdstip. Het is ongrijpbaar Het mysterieuze ‘uur ‘waarop de scheidslijn tussen heden en verleden flinter dun is.


Twijduustern is een Gronings begrip voor het moment dat de dag overgaat in de avond. , Als de schemering valt: met lange schaduwen, 

Twijduustern is typisch zo’n mysterieus begrip dat thuishoort bij de wereld van turf en dook.

Zo komen opeens twee woorden uit mijn top drie van schierste  Grunneger woorden bij elkaar. Als dat geen voorteken is.


Comments

Popular Posts