voormalig sprinter, hordenloper en hoogspringer geeft marathonadvies ;)

Uit de NRC/ Rotterdam, 14 april.

‘Pas je ambities aan!’ Morgen verschijnen ruim 19.000 deelnemers aan de start van de marathon in Rotterdam. Op haar website anticipeert de organisatie op de temperatuur die volgens de voorspelling boven de 20 graden zal uitkomen. „Onzin”, zegt oud-atletiektrainer Henk Kraaijenhof. „Pas boven de 30 graden moet je je ambities misschien aanpassen. Het wordt morgen een heerlijke temperatuur om een toptijd te lopen.”Bij warm weer hoeven atleten, volgens Kraaijenhof, minder tijd te besteden (lees: energie te verspillen) aan de warming-up en hebben ze minder energie nodig om warm te blijven. De spieren zijn bij deze temperatuur extra soepel.

GL: zo weet Henk altijd wel iets positiefs te melden. ik herinner me dat een atlete ziekjes was. Het was een uitkomst volgens de lange Groninger: koorts betekent dat je kerntemperatuur al hoog is en heb je overgegeven? prima ben je nog lichter ook!

Ook is er geen relatie tussen de temperatuur waarin de atleet traint en de temperatuur waarin de wedstrijd wordt gelopen. Het is vrijwel zeker dat er morgen een Keniaan gaat winnen, „die trainen echt niet in een zeeklimaat zoals we dat in Nederland hebben. De instelling van de Kenianen is gewoon lopen, en zo hard als je kan”


GL: hier klinkt de motivator a la Happel even in de ex-atletiektrainer: kein geloel spielen!
und die cios-loelen klappe halten!

.Atleten moeten, volgens prestatieadviseur Kraaijenhof, de temperatuur juist gebruiken. „Morgen opstaan, de gordijnen openen, en zeggen: wat een heerlijk weer, ik ga een toptijd lopen. Het heeft te maken met de instelling, de spirit – en een goede voorbereiding.”

GL: de nuchtere noordeling!

De organisatie van de marathon heeft extra maatregelen genomen: meer verzorgingsposten met speciale bekertjes en voorafgaand aan de start worden waterflesjes uitgedeeld met het advies het flesje vijf tot tien minuten voor de start leeg te drinken. „Ik vind dat onzinnige maatregelen”, zegt Kraaijenhof. „Bij de één zal het gunstig uitpakken, een ander staat na vijf minuten langs de kant te plassen. Ieder lichaam reageert daar anders op.”

GL: klopt net als al die hardlopers met zo'n drinkgordel of zelfs kamelenrugzakje die even een drie kwartier of uurtje hobbelen zonder dat er een zweeffase zichtbaar is.

De organisatie wil volgens Kraaijenhof elk risico uitsluiten. „Bij een marathon ben je 42.195 meter onderweg, dan is er altijd kans dat er doden vallen.” De organisatie wil, misschien met de vierdaagse van Nijmegen nog in het geheugen, elk risico uitsluiten. De vierdaagse werd vorig jaar na een dag afgelast toen twee wandelaars bezweken in de extreme hitte. Kraaijenhof: „Je kunt ook een helm verplichten om te voorkomen dat iemand dood gaat omdat hij met z’n hoofd tegen de stoeprand valt. Het is een maatschappelijke epidemie het eigen risico zoveel mogelijk weg te nemen.”

GL: je kunt ook thuisblijven (de meeste ongelukken gebeuren echter binnenshuis......) of in bed blijven (echter de meest mensen gaan nog steeds dood in bed). Henk heeft gelijk het is een epidemie. Het wachten is op een voetpad met rubbertegels (stel je voor dat je valt!!!) en bij de oversteekplaatsen niet alleen verkeerslichten maar ook klaarovers en politie (stel je voor dat er iemand door rood gaat)

Kraaijenhofs advies: draag kleding die geen vocht opneemt, eventueel een petje, drink normaal, en volg de instelling van de Kenianen.

GL: vochtregulerende kleding zou ik zeggen, maak je petje nat, drink normaal tijdens de marathon en drink geen alcohol na afloop. De instelling van de Kenianen??? Die lopen voor een kans. Een kans om heel veel geld te verdienen waardoor de hele familie de komende tijd het beter heeft dan ooit te voren. De instelling van de meeste nederlanders is waarschijnlijk dat ze denken dat het gezond is en heel knap om een marathon te lopen.
Nee ezels! trainen voor een marathon is zwaar eentje lopen niet en gezond? nee dat is het niet.

Het kan een leuke dag worden 15 april 2007, morgen maar weer de nrc lezen.

ps.
henks adviezen toen ik naar Qatar vertrok heb ik me ter harte genomen. en ik kan zeggen ze kloppen allemaal.

Comments

Popular Posts