braziliaanse vlag



De vlag van Brazilië is groen met een grote gele ruit in het centrum. Eerder blogde ik al dat deze vlag in het klein heel veel voorkomt op diverse producten. Maar de echte vlag zie je ook veel. Binnen een ruit staat een blauwe cirkel afgebeeld met sterren. Vijf sterren in in vijf verschillende groottes en een witte band. Op deze witte band staat het motto (in groene letters)te lezen: Ordem e Progresso oftwel "Orde en Vooruitgang".

De huidige vlag werd officieel goedgekeurd vier dagen nadat Brazilië een republiek was geworden, op 19 november 1889. Dezelfde dag werd ook het nationale wapen in gebruik genomen. Het concept van de vlag was het werk van Raimundo Teixeira Mendes, met de medewerking van Miguel Lemos en Manuel Pereira Reis. Het ontwerp werd uitgevoerd door Décio Vilares.

De Braziliaanse vlag heeft sinds die tijd een aantal kleine veranderingen ondergaan, het laatst op 11 mei 1992 toen 4 sterren toegevoegd werden. De vlag wordt ook wel de Auriverde genoemd (Portugees voor '-van- goud en groen').


De Hino Nacional Brasileiro is het volkslied van Brazilië. De muziek van Francisco Manoel da Silva (1795 - 1865), werd vanaf 1831 gebruikt als melodie voor liederen die de terugtreding van keizer Peter I van Brazilië vierden. De huidige tekst is van de hand van Joaquim Osório Duque Estrada (1870 - 1927), en werd aangenomen in 1922, tijdens de vieringen van 100 jaar Onafhankelijkheid van Brazilië.

Bij iedere wedstrijd is de vlag in top en wordt het volkslied (af)gespeeld. Daarbij staat iedereen (sic) stil en met het hand op hart wordt volop meegezongen. Iedere keer is het voor mij weer een ontroerend moment. Iedereen is er bij betrokken. Iedereen kijkt vol trots naar de vlag. Het is een lang maar mooi volkslied en iedereen kent het. Mooi.
Dus ook vandaag bij de Minas Gerais wedstrijden hier in Uberlandia. Teams op het middenveld, toeschouwers op de tribune, atleten in het strijdperk, ja allemaal doen ze mee.

bronnen: wiki en you tube.

Comments

Popular Posts