Kersttraining

Op de een vraag aan tienkampkampioen Daley Thompson waarom hij tijdens Kerst trainde antwoorde hij: Because the Germans don't.

Tweede kerstdag was de training bij de AV Haarlem altijd iets later. Meneer van Drunen opende dan het hek van het militaire schietterrein een uurtje later en na afloop was er koffie. Bij de KAV Holland hadden we de kerstcross. Jacq van Nisselrooij zette een parcours uit waar de Mila lekker uit de voeten kon en de rest moest afzien. Bij AVH was er in het Hoofddorpsebos een training voor de diehards. Later hebben we dit omgezet in een kerstloopje in de buurt voor dezelfde fanatiekelingen, meestal dus naar Halfweg. De trainingen van de KAV waren nu in Middenduin en dus zetten Cees Roosen en ondergetekende een echte veldloop uit op het CIOS-terrein. Kris kras over het gras en over de heuvelachtige paden. Na afloop snert en chocomelk van de jeugdcie.
Met AAC gezellig na de speelse training pakjes uitdelen bij mij thuis.
En ook met De Spartaan eerst een ontspannen inspannende training en daarna chocomelk met appeltaart.

Dat was dus steeds op Tweede Kerstdag. Een fenomeen dat ik diverse landen ontbreekt.

Gisteren echter mijn debuut op eerste Kerstdag!
Terwijl de hele christelijke wereld feest viert draait de islamitische wereld gewoon door. Op het sportdepartement van Aspire waar 95% van de werknemers van buiten komt hadden we nog wel even een kopje koffie met gebak (terwijl op de pc gezellig gecomputeriseerde Jengelbell-muziek klonk). Maar verder business as usual.

Weet een van jullie wat Kerst betekent? vroeg ik mijn atleten. Ze kwamen niet verder dan dat het iets is wat ieder jaar terug komt.
Hoeveel godsdiensten kennen jullie? Ze noemden de Joden en de Christenen en natuurlijk de Islam.
Weten jullie wat die andere godsdiensten met Kerst doen?
De geboorte van Christus was iets waar ze niks van wisten.
Een jongen mompelde nog iets van Jezus is in Arabisch Issa en dat zei ik toch, maar ook hij kon het niet uitleggen.

Volgende week een nieuw debuut: training op 1 januari.
Want ook de Islamitische maankalender kent dit fenomeen niet. Sterker nog: " Coach is February first or January?"
in the year of Hegira A.H. 1427 valt Muaharram (Islamitisch Nieuw Jaar) op 31 January, en Mawlid al Nabi (Mohammeds geboortedag) op 11 April.
Maar eerst maakt iedereen zich nog op voor Eid al Adha (het slachtfeest). Want dat begint op 10 Januari 2006.

En dan draait de chtistelijke wereld weer gewoon door waar de Moslims dan bijna twee weken vrij hebben (of een tocht naar Mekka maken).


tip:
http://www.factmonster.com/ipka/A0777381.html

Comments

Popular Posts