leestip/kooptip/tien kilometer tip

Over liefde en verraad in het topschaatsen
Boekbespreking uit de papieren Volkskrant van 30 november

Titel: Op dun ijs. Het verhaal van Peter Mueller.

Auteur: Maarten Scholten.

Technische details: Uitgeverij Arko Sports Media, ISBN 9077072926, 215 pagina's, met foto's. Prijs 17,95.

Wie is die Maarten Scholten? Scholten is sinds 1996 sportverslaggever bij Sport International, waarvoor hij schaatsen en wielrennen verslaat.

En Peter Mueller? Mueller is een Amerikaan van Duitse afkomst. In 1976 werd hij olympisch kampioen op de kilometer. En daarna leidde hij een zwervend bestaan als schaatscoach. Hij was de coach achter Dan Jansen en Bonny Blair. Hij trainde in Duitsland en Nederland. Tegenwoordig is hij coach in Noorwegen.

Heeft Peter Mueller een interessant verhaal te vertellen? Het boek gaat vooral over Muellers Nederlandse jaren, en dan met name de tijd waarin hij coach was van het glamourteam van SpaarSelect, met schaatsers als Romme en Wennemars. En natuurlijk over de periode waarin hij ook coach was van Marianne Timmer.

De vriendin van Henk Timmer. Ja die.

Was Mueller alleen Timmers coach? Nee, op een gegeven moment kregen de twee een verhouding. Ze trouwden zelfs. En daarna scheidden ze weer.

Vertelt Mueller over die strapatsen? Ja, onomwonden.

Wordt het daar niet een beetje gênant? De een zal ervan smullen, om te lezen hoe Mueller condooms ontdekt in de sporttas van zijn vrouw ('Ik gebruikte die dingen niet, dus ik vroeg meteen: What the fuck is this?') en wat Marianne toen zei ('Ze zei dat ze in Italië naar een drogist was geweest en dat het haar leuk leek om condooms te kopen') en of Peter Mueller dat geloofde ('Ik geloofde er uiteraard niets van. Een getrouwde vrouw, die voor de gein een pak condooms gaat kopen. What the fuck are you talking about, girl?').

Maar? Er zijn misschien ook schaatsliefhebbers die dat soort dingen allemaal niet willen weten en zich liever beperken tot de rondetijden.

En jij? Ik ben beroepsmatig geïnteresseerd. Het is een olympisch seizoen, dan moet je van elk detail op de hoogte zijn.

Maar echt chic is het niet, van Mueller. Nee, het is natuurlijk niet prettig als je ex alle details van je scheiding op straat gooit. Maar die Amerikaanse openhartigheid is natuurlijk ook wel weer een verademing, in het gesloten Hollandse sportwereldje.

Je kunt het boek ook zien als de schaamteloze revanche van een platte proleet. Dat kan ja. Op dun ijs is inderdaad ingegeven door wraak. Het is een genadeloze afrekening. En daarin gaat Mueller door roeien en ruiten.

Heeft Maarten Scholten goed werk verricht? Hij heeft het verhaal van Peter Mueller in de ik-vorm opgeschreven. En dat leest als een trein.

Wie vinden dit geen goed boek? Marianne Timmer, Henk Timmer, vader Timmer, broer Timmer, Erben Wennemars, Annamarie Thomas, Jakko Jan Leeuwangh en Gianni Romme vinden dit geen goed boek. Die vinden dit een rotboek.

Kopen? Ja, voor tijdens de saaie ritten op de tien kilometer. En om iets op te steken over liefde en verraad in het topschaatsen.

Comments

Popular Posts