Oliebol
Nederlandse oliebollen worden steeds beter. Dat blijkt uit de traditionele oliebollentest van Algemeen Dagblad. Van de 92 bezochte gebakkramen scoren 63 oliebollenbakkers een voldoende.
Ja gekochte oliebollen, bij een gebakskraam. Schande
zelf aan de slag voor een voldoende.
TIJDPLAN
klontje gist in lauwe melk.
de rozijnen in de week (cognac), de krenten wegen.
de appel in kleine stukjes even met een scheutje citroen.
het beslag laten rijzen in grote zinken emmer onder een theedoek om uitdrogen van het beslag te voorkomen... minimaal uurtje
olie warmen (neem de tijd)
zet blusspullen klaar (interne brand: biertje)
DE GOUDEN regels voor een lekkere oliebol
# Gebruik ingrediënten in de juiste verhouding. Weeg, ga niet teveel af op je "gevoel".
# Los de gist eerst op in lauwwarme melk (of water) voor dit aan het beslag wordt toegevoegd.
# Droog de vulling (krenten, rozijnen) na het wassen.
# De vulling moet gelijkmatig over het beslag verdeeld zijn.
# Roer tot een glad beslag is ontstaan (zonder klonten) en sla dit enkele minuten door. Om de lucht uit het beslag te verwijderen wordt de beslaglepel langzaam door het beslag gehaald, waardoor "wegrijzen" van het beslag wordt voorkomen.
# Laat het beslag op een lauwwarme en rustige plaats ongeveer een uur rijzen.
# Gebruik bij voorkeur een ijsknijper of anders twee eetlepels om het beslag in de olie te laten glijden. Doop ijsknijper of lepels vlak tevoren in de hete olie om vastplakken van het beslag te voorkomen.
lees anders
http://www.kookhistorie.com/index.htm
en vergeet niet wafels of rolletjes te maken!
Nij-joarsrollechies
Wat mout der in:
150 gram zulfriezend bakmeel, 150 gram bloum, 250 gram widde basterd suker, 125 gram botter, twij hounderaaier, n klain beetje zolt (even tussen vingers), beetje vannillesuker.
Hou mout je t doun:
Reur de suker, vanillesuker en aaier deur n kander hén.
Den de botter der deurhén en denk der om dat der gain kloeten in kommen.
Doarnoa de bloum en de bakmeel deur n ander hén zeven.
Dit dou je in n komme en den beetje bie beetje de bottermassa der deurhén kneden, dit dou je net zo laank tot je n mooie deegmassa overholn.
Den dek je t deeg òf met n stok aluminiumfolie ofzo en zet dat den minstens n haile dag in de koelkaaste om tot rust te komen.
As je aan t bakken tou binnen din mout je t deeg nog even weer smui kniepen, den mok je der n rol van en snieden der plakjes van twij centimeter of.
Nou komt t luu, krieg joen olderwetse kniepertjestaang en vet hom in, moak hom hait op t stel, dou der n plakje van t deeg in en kniep hom goud dicht din weer op t stel leggen en in omenbie n minuut aan baide kanten mooi broen bakken.
Nou pak je de stoale van n holten lepel en draai dat waarme kniepertje der om tou, braan joen vingers nait hòr.
Rollechie van de holten lepel ofschoeven en ofkoulen loaten.
As leste nog even n tip: zogauw ze kold binnen mout je ze votstoppen veur de kinder, want aans hebben ie mit old en nij nog gain nij-joarsrollechies op toavel.
Ja gekochte oliebollen, bij een gebakskraam. Schande
zelf aan de slag voor een voldoende.
TIJDPLAN
klontje gist in lauwe melk.
de rozijnen in de week (cognac), de krenten wegen.
de appel in kleine stukjes even met een scheutje citroen.
het beslag laten rijzen in grote zinken emmer onder een theedoek om uitdrogen van het beslag te voorkomen... minimaal uurtje
olie warmen (neem de tijd)
zet blusspullen klaar (interne brand: biertje)
DE GOUDEN regels voor een lekkere oliebol
# Gebruik ingrediënten in de juiste verhouding. Weeg, ga niet teveel af op je "gevoel".
# Los de gist eerst op in lauwwarme melk (of water) voor dit aan het beslag wordt toegevoegd.
# Droog de vulling (krenten, rozijnen) na het wassen.
# De vulling moet gelijkmatig over het beslag verdeeld zijn.
# Roer tot een glad beslag is ontstaan (zonder klonten) en sla dit enkele minuten door. Om de lucht uit het beslag te verwijderen wordt de beslaglepel langzaam door het beslag gehaald, waardoor "wegrijzen" van het beslag wordt voorkomen.
# Laat het beslag op een lauwwarme en rustige plaats ongeveer een uur rijzen.
# Gebruik bij voorkeur een ijsknijper of anders twee eetlepels om het beslag in de olie te laten glijden. Doop ijsknijper of lepels vlak tevoren in de hete olie om vastplakken van het beslag te voorkomen.
lees anders
http://www.kookhistorie.com/index.htm
en vergeet niet wafels of rolletjes te maken!
Nij-joarsrollechies
Wat mout der in:
150 gram zulfriezend bakmeel, 150 gram bloum, 250 gram widde basterd suker, 125 gram botter, twij hounderaaier, n klain beetje zolt (even tussen vingers), beetje vannillesuker.
Hou mout je t doun:
Reur de suker, vanillesuker en aaier deur n kander hén.
Den de botter der deurhén en denk der om dat der gain kloeten in kommen.
Doarnoa de bloum en de bakmeel deur n ander hén zeven.
Dit dou je in n komme en den beetje bie beetje de bottermassa der deurhén kneden, dit dou je net zo laank tot je n mooie deegmassa overholn.
Den dek je t deeg òf met n stok aluminiumfolie ofzo en zet dat den minstens n haile dag in de koelkaaste om tot rust te komen.
As je aan t bakken tou binnen din mout je t deeg nog even weer smui kniepen, den mok je der n rol van en snieden der plakjes van twij centimeter of.
Nou komt t luu, krieg joen olderwetse kniepertjestaang en vet hom in, moak hom hait op t stel, dou der n plakje van t deeg in en kniep hom goud dicht din weer op t stel leggen en in omenbie n minuut aan baide kanten mooi broen bakken.
Nou pak je de stoale van n holten lepel en draai dat waarme kniepertje der om tou, braan joen vingers nait hòr.
Rollechie van de holten lepel ofschoeven en ofkoulen loaten.
As leste nog even n tip: zogauw ze kold binnen mout je ze votstoppen veur de kinder, want aans hebben ie mit old en nij nog gain nij-joarsrollechies op toavel.
Comments
Arno