bij de tijd


The slow one now
Will later be fast
As the present now
Will later be past
The order is
Rapidly fadin'….

Het woord coach is in de sport een gewoon begrip. Een coach is in de sportwereld niet alleen trainer die zich met de sportieve prestaties bezighoudt.. in de professionele ontwikkeling van de trainer/coach krijgen steeds verschillende aspecten meer of minder aandacht. Met het totale palet schildert de coach. Soms met fijne kwastjes, soms met grove kwast maar ofentoe ook met het paletmes. Coachen is een vak. Zo moet de coach afwisselend: Inspirerend/Voorbeeldig/Ondersteunend/Organiserend en Sturend maar wel voortdurend aan de bak.

Hoe kom ik hier zo op? Vorige week waren mijn jongens een aantal keren te laat op de training. Vreemd want in de weken voorafgaande op trainingskamp was iederen steeds meer dan op tijd. Hoe kan het nou zo zijn vroeg ik me af.

Tijd is de vierde dimensie na hoogte, breedte ne lengte. Alles wat er dagelijks gebeurt wordt zo een een gebeurtenis welke na een andere gebeurtenis plaatsvindt. Pas wanneer we deze gebeurtenissen willen duiden komen we met tijd op de proppen. Zo heeft elke gebeurtenis plaats op een tijdstip. De tijd wordt wel gezien als een opeenvolging van tijdstippen. Zo kunnen we dan ook bepalen hoe lang een gebeurtenis na een andere plaatsvindt. Het betreft dan de tijdsduur tussen twee tijdstippen. Tijd = het begrip waarmee de volgorde en duur worden beschreven. (vrij naar wat trefwoorden op wikipedia)

Vinden de jongens de training niet belangrijk of is het tijdstip niet van belang? Hoe komt het toch dat ze zo gemakkelijk met tijd omgaan? In Qatar is tijd een heel betrekkelijk begrip. Geen tijd hebben komt regelmatig voor terwijl er niks gebeurt. Welk tijdstip kies je dan? Hier moet de oproep tot bidden benoemd worden. Dus was het voor of na Asr? In de Islam is het beschikken over de tijd not done. De Qadar, de lotsbestemming is zeer belangrijk, Alleen Allah kan over de tijd beschikken. Eigenlijk ben je dus altijd op tijd.
Het lijkt er op dat het mijn probleem is. Tijd volgt uit een axioma van oorzakeljjkheid. Maar ik moet wel binnen een plan een planning en de gegeven trainingstijd gestelde doelen halen. Dat is lastig uit te leggen. In Nederland zeg je dan: je moet op tijd zijn anders vertrekt de bus, hier regelen ze gewoon een chauffeur. In Nederland zeg je dan: je moet op tijd zijn anders vertrekt het vliegtuig, hier wacht Qatar Airwways gewoon. In Nederland zeg je dan: je moet op tijd zijn anders beginnen we, hier regelen de belangrijke personen het zo dat ze altijd als laatste binnen komen en voor die tijd wordt er niet begonnen .
Het inshAllah (vertaald: als God het wil) kan teruggeleid worden tot de qadar. Mijn lot ligt zo in de handen van de ander. Ze hebben nu 1x geen training gekregen maar tijd om na te denken of ze wel willen trainen. De tijd zal uitwijzen of we er van geleerd hebben.


In de tussentijd blijf ik maar denken dat dit een tijdelijke baan is en het mijn tijd wel duren wel zal duren voor er andere tijden komen. Tijdens mijn verblijf kan ik alleen maar kleine dingetjes veranderen dus zorg ik maar voor dat ik het goede voorbeeld geef en het goed organiseer binnen de lopende planning. Salman: “OK, coach, really tomorrow I’ll be at the track before the training starts, inshAllah”, en hij gelooft het echt.

And the times, the times they are A-changing.

http://bobdylan.com/songs/times.html

Comments

Popular Posts