top drie

Met cijfers kun je alle kanten op. Lies, big lies and statistics, zo is het gezegde. Maar hoe je het ook bekijkt de Nederlandse wapenexport is de afgelopen jaren enorm gegroeid.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Zweedse instituut Sipri, dat al sinds 1950 de internationale handel in wapens in kaart brengt. Volgens Sipri zijn de grootste wapenexporterende landen de usual suspects Amerika, Rusland en China, met Nederland al tien jaar lang op de zesde plaats. Maar als wordt gekeken naar de export per hoofd van de bevolking - een betere maatstaf om aan te geven hoe belangrijk die export is voor de economie van een land - komen vreedzaam ogende landen als Zweden, Nederland en Zwitserland bovendrijven. Nederland blijkt dan bijna evenveel te exporteren als Fransen en Amerikanen samen, en vijf keer zo veel als de Belgen.
Per hoofd van de bevolking staat Nederland nu in de topdrie van wapenexporterende naties, ruim voor Amerikanen, Russen, Fransen of Duitsers. Alleen de Israëliërs en de Zweden exporteren per inwoners nog meer dan de Nederlanders.

bron vk.nl

Maken we dan zoveel wapens? Nou nee maar wel producten die een rol spelen bij militaire wapens. Het gaat dan om scheepsbouw (Damen Shipyards + marinewerf De Schelde)en om de vestiging van het Franse Thales-concern in Hengelo, het vroegere Hollandse Signaal Apparaten, dat radar-apparatuur maakt. Daarnaast zijn we handelsgeeesten als de nederlanders zijn vooral groot in de verkoop van afgedankte legerspullen.

Thales Hengelo? U weet wel van de FBK-games. Oh, dus de enige internationale baanwedstrijd is gekoppeld aan een van onze top exporteurs van wapens. Juist.

http://www.fbk-games.nl/nieuws/item/378/personeel-thales-volop-in-beweging

Niet een top drie om trots op te zijn toch?

Comments

Popular Posts