top-top-top

1 Die Twa - Fugels
2 Ede Staal - Het het nog nooit zo donker west
3 Eagles - Hotel California

Nee dit is niet mijn favoriete top drie. Het is de top drie van de top honderd van het noorden. Editie 2011 is zo te horen. Op 1 dus de friese Die Twa. Op 2 Groninger Ede Staal en op 20. De Drent Daniel Loheus. De eerste noordeling in het engels is Cuby gevolgd door Herman Brood.
Het is dus een muziekale mix van Noordelingen. Zo blijkt uit het stukje in het DVHN.
Opvallend mi is het ontbreken van: Solution, White Honey, Massada om maar eens drie groepen uit mijn jeugd te noemen. Een echte top met artiesten uit de top van Nederland lijkt me een stuk interessanter. Want de 'echte klassiekers' kunnen we ieder moment van de dag op een behang radio zender wel horen.
De Friese hakmaarengenpunnik op 1 zou dan ook wel eens kunnen zakken.


DVHN:
Groningen -
Fugels van Die Twa is gekozen tot populairste nummer in de Waterstad FM Top 100 van het Noorden. Het nummer van het Friese duo vergaarde nipt meer stemmen dan t Het nog nooit zo donker west van Ede Staal. Deze donderdag de complete lijst tussen 9.00 en 18.00 uur uitgezonden.

Hoog noordelijk gehalte

De top tien telt vijf nummers uit het Noorden. Naast Fugels en t Het nog nooit zo donker west gaat het om In nije dei en Hart van mijn gevoel van De Kast, het verrassende De mem fan Doutzen van Strawelte en Window of my eyes van Cuby & Blizzards. Eerste Drentstalige nummer in de lijst is Hier kom ik weg van Daniël Lohues.

In totaal is sprake van veertien noordelijke noteringen. Zo scoort Die Twa ook met Fremjd sa as it rint, Lohues tevens met Laot mij mar lopen en Op fietse van Skik, Twarres met Wêr bisto, Pe Daalemmer en Rooie Rinus met Hoornse plas, Piter Wilkens met It paad weerom, Reboelje met Marije Maria, De Wiko's met t Buthusbankje en Wia Buze met De Roos.

Die Twa bestaat uit Krijn Dijkstra en Jacob Dijkstra die sinds 2009 de nationale hitparade hebben gehaald met Famke fan myn dreamen, Sinnewaarmte en Frjemd sa as it rint. Dat laatste nummer is ook uitgebracht als Het gaat zoals het gaat. Het uit 2010 stammende Fugels is de grootste hit van het duo.

Samengesteld door lezers en luisteraars

De Top 100 van het Noorden is samengesteld op basis van stemmen van lezers van Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en luisteraars van Waterstad FM. Het is de tweede keer dat de lijst wordt uitgezonden. In de eerste editie belandde Ede Staal aan de top na een mislukte actie om t Het nog nooit zo donker west bovenin de nationale Top 2000 van Radio 2 te krijgen.

Net als die lijst telt de Top 100 van het Noorden heel veel klassiekers: Bohemian rhapsody van Queen, Hotel California van The Eagles, Child in time van Deep Purple, Whole Lotta Rosie van ACDC, Pastorale van Shaffy en List, Go your own way van Fleetwood Mac en Imagine van John Lennon



GL deze hoort er toch gewoon in??


Comments

Popular Posts