gebed

Gebed
De islamitische jaartelling begint met het jaar waarin de Hidjrah of de emigratie van Mohammed van Mekka naar Medina plaatsvond in de maand Ramadan. Afhankelijk of je dan de sterrenkundige of de burgelijke telling volgt, komt dit overeen met 15 juli of 16 juli 622 van de christelijke jaartelling. Dus Donderdag 8 september 2005 / 4 Shaban 1426.
Het hele leven in Qatar heeft raakvlakken met de Islam. Na een volle week aan het werk te zijn geweest met de jongens op Aspire is dat weer extra duidelijk. Neem vandaag, donderdag, maar voor mijn gevoel vrijdag want morgen begint het weekend. Morgen is een echte familie dag en een vrije dag: yaum al-jum'a يوم الجُمْعَة ("verzameldag"). De vrijdag, de wekelijkse "vrije" dag, is noch de eerste noch de laatste dag van de week! Want net als de joden en christenen beginnen de islamieten de week met de zondag.
• yaum al-ahad يوم الأحد (eerste dag) zondag
• yaum al-ithnayna يوم الإثنين (tweede dag) maandag
• yaum ath-thalatha' يوم الثُّلَاثاء (derde dag) dinsdag
• yaum al-arba'a' يوم الأَرْبعاء (vierde dag) woensdag
• yaum al-khamis يوم خَمِيس (vijfde dag) donderdag
• yaum al-jum'a يوم الجُمْعَة ("verzameldag") vrijdag
• yaum as-sabt يوم السَّبْت ("sabbatdag") zaterdag
Vandaag dus yaum al-khanis Donderdag 8 september 2005 / 4 Shaban 1426. Inmiddels is zon’n 20% van de wereldbevolking bekeerd tot de islam. Na het ontstaan in de zevende eeuw op het Arabisch schiereiland zijn er er wel stromingen binnen de Islam ontstaan (Soenisme, Sjisme, Soefisme oa.) maar de Islamieten steunen in de praktijk op een stelstel van riten enen plichten (figh). De vijf zuilen van de islam zijn hierbij het belangrijkste:
1. geloofsbelijdenis,
2. de (vijfmaal daagse) rituele gebeden,
3. geven van aalmoezen,
4. vasten (Ramadan),
5. bedevaart (Mekka).
Doordat de zon weer wat lager staat is het ’s avonds al weer wat eerder donker. Niet alleen een kwestie van de schijnwepers eerder aanzetten. Nee, deze week en ook volgende week nog kunnen we in de tweede trainingsessie gewoon doortrainen ondanks de schemering. Maar daarna zullen weeen gebedspauze moeten inlassen. Want dan valt de maghrib al rond half zes. En hoewel er enige schuif tijd is, kwartiertje, moet er dan tijdens de training gebeden worden.
Er zijn vandaag bijvoorbeeld 5 momenten:
• 1e 3.59 fajr
• .. 5.17 sunrise
• 2e 11.32 Dhuhr
• 3e 15.00 Asr
• 4e 17.45 Maghrib
• 5e 19.25 Isha
De Salat of Salah (Arabisch: الصّلاة , as-Salah) is het rituele gebed binnen de islam. Het is een van de zuilen van de islam. Vanaf de minaret bij de moskee roept de muezzin op tot het gebed met de woorden: haja ilal-salah, wat Arabisch is voor kom tot het gebed. Hij spreekt bij deze oproep (azan) ook de shahadah: de geloofsbelijdenis uit. Vertaald: “ Ik getuig dat er geen god is dan Allah, ik getuig dat Mohammed God’s boodschapper is."
Deze belijdenis moet volgens de islam met grote overtuiging worden uitgesproken. Bij de oproep tot het gebed klinkt deze geloofsbelijdenis diverse malen per dag uit de luidsprekers van iedere moskee die in iedere wijk staat. Zo ligt mijn appartement in een driehoek van dire moskeeen, ik kan het niet missen.
Alle moslims zijn verplicht vijf keer per dag de salat te verrichten. Het gebed kan alleen of in een groep gedaan worden. Als men in een groep de salat verricht, treed één persoon op als imam. Zo zijn de teammanagers van onze atleten voorganger bij de jongens en wordt er per keer iemand gekozen bij het gebed in ons administratiegebouw. Dit kan de oudste zijn maar ook degene met de meeste kennis van de Koran.
Kortom als onze jongens een gewone dag hebben bidden ze ’s morgens thuis het fajr, en gaan dan weer even pitten om om zes uur op te staan, worden opgehaald met een busje en zijn rond zeven uur allemaal op school. Vandaar uit naar de accommodaties om te trainen, douchen, ontbijten naar school en dan naar de gebedsruimte in ons administratie deel voor het dhuhr. Lunchen, school, rusten, trainen en weer bidden dan diner en met de bus naar huis om ongeveer zevenuur, bidden en naar bed.
Op vrijdag zijn alle mannelijke moslims verplicht het middaggebed in een moskee te doen. Dit heet Salah Jumah. Dan zijn de straten helemaal uitgestorven. En komt er pas weer leven in de brouwerij aan het eind van de middag als er gewinkeld wordt voor het uitgebreide eten na de Isha.
Het islamitische jaar telt 12 maanmaanden en is daardoor ongeveer 11 dagen korter dan ons zonnejaar. Dit houdt dusook in dat de islamitische jaartelling langzaam inloopt op de christelijke telling. Dit merkt men aan het feit dat het suikerfeest (de afloop van de ramadan) en het offerfeest (de viering van de bedevaart (hadj) naar Mekka) ieder jaar anderhalve week vroeger valt.
• 04 oktober 2005
• 24 september 2006
• 13 september 2007
Daarover een volgende keer. Wat dat heeft nog meer invloed op onze trainingen.
zaterdag 10 september 2005
CoachG(erard).

Comments

Popular Posts