trots

Bij ons voorstel rondje in de sportafdeling kon ik het niet nalaten even te corrigeren dat mijn voorgangers (twee voetbalcoaches) wel uit Holland kwamen maar ik uit Nederland (because Holland is just a small part of the Netherlands.... and I'm from Groningen where natural gas is big!)
ik ben daar dus ook trots op.
het kleine Nederland dat de wereldzeeen beheerste, op alle werelddelen haar nederzettingen plantte, en met molens, bloembollen en polders de wereld nog steeds versteld doet staan.
Oh jou are from Amsterdam? (red light district!)
Oh you know Keukenhof? (bulbs, tulips)
Oh than you must know ..................? (Gullit; afrikanen , van Basten mediteranen, Koeman groningers, Hiddink aziaten)
I'd like to go to Paris, Denmark, Londen! Oh that's not Holland???

Hier in Qatar is ons belangrijke uitvoerproduct voetbal natuurlijk bekend via de broertjes de Boer. Maar ook de scheepsbouw, gasleidingen en olieverwerking. Nederland is world famous.
Holland is bekender................ Maar dat is dus ook in een onderzoek gebleken.

een anp bericht
Nederlander is trots op nationaliteit

Uitgegeven: 15 september 2005 08:03
Laatst gewijzigd: 15 september 2005 08:08

RIJSWIJK - Ruim 90 procent van de Nederlanders is trots op zijn nationaliteit. Dat blijkt uit het onderzoek Nationale Trots dat De Vos & Jansen Marktonderzoek heeft uitgevoerd in opdracht van het tijdschrift Reader's Digest. De resultaten van het onderzoek dat onder 656 mensen werd gehouden, zijn donderdag bekendgemaakt.

Nederlanders spreken in het buitenland met trots over de Deltawerken en Schiphol, kennen bijna allemaal het eerste couplet van het Wilhelmus en koesteren tradities als Sinterklaas en Koninginnedag. Bijna de helft (46,3 procent) voelt zich in de eerste plaats Nederlander tegenover 9 procent dat zichzelf eerder als Europeaan ziet. Kortom, Nederlanders zijn trots op hun vaderland, concludeert Reader's Digest.


Het blad meldt dat het grootste voordeel van wonen in Nederland volgens ruim de helft (61,1 procent) de welvaart is. Ook waarderen Nederlanders de sociale zekerheid, het onderwijs, de huisvesting en het wegennet. Inwoners van de drie grote steden zijn relatief het meest enthousiast over het tolerante drugsbeleid.

Belastingen

Ruim 55 procent ziet hoge belastingen als het grootste nadeel, gevolgd door de hoge bevolkingsdichtheid (50 procent). Verder ergeren Nederlanders zich vooral aan wachtlijsten in de zorg, fileproblemen en criminaliteit.

Pim Fortuyn

Nederlanders voelden zich in de afgelopen 15 jaar het meest verbonden na de moord op Pim Fortuyn, zegt 15,1 procent. Andere gebeurtenissen die leidden tot saamhorigheid waren de landelijke inzamelingsactie voor slachtoffers van de tsunami, het overlijden van prins Claus, de moord op Theo van Gogh en het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima.

Hazes

Bekende Nederlanders als André Hazes die door 21,1 procent van de Nederlanders als de "meest Hollandse" zanger wordt gezien, versterken het gevoel van trots. Ook Nederlanders die internationaal van betekenis zijn zoals schilder Rembrandt en regisseur Paul Verhoeven dragen hieraan bij. Het oranjegevoel onder sportliefhebbers is volgens 63,5 procent van de Nederlanders de laatste jaren vergroot dankzij zwemster Inge de Bruijn. Van alle sporten roept vooral voetbal vaderlandsliefde op, zegt bijna de helft.

Comments

Popular Posts