knauwen

De vlag kan uit bij de Atletiekunie.
Dankzij van Tuyll van Serooskerken.
Een oerlelijke vlag, dat wel. Maar dat komt door een ‘update’ van het ‘marketing plan’ waarbij de merknaam KNAU vervangen is door Atletiekunie. Uit het persbericht: ..................Eén van de aspecten van het Strategisch Marketing Plan van de Atletiekunie betreft een strakkere profilering (branding) van de doelgroepen van de Atletiekunie (de topatletiek, wedstrijdatletiek en loopsport). Het draait echter niet alleen om namen, maar ook om de inhoud en het gevoel dat erbij opgeroepen wordt. Als vervolgstap heeft er een heroriëntatie plaatsgevonden naar wat de Atletiekunie naar haar leden en potentiële leden wil uitstralen. Voor de drie doelgroepen van de Atletiekunie heeft dit geresulteerd in de ‘merken’ Dutch Athletics Team, Dutch Athletes en Dutch Runners................

Weer die Engelse termen en het loze reclamejargon, bah. Knauw was wel au! Maar ditjes en D.A.T.-jes is ook niet alles. De officiële verenigingsnaam Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie blijft wel gehandhaafd. Maar de afkorting K.N.A.U. vervalt en is statutair aangepast in Atletiekunie.

Maar bij een unie kan die dubbele naam weer wel. Denk aan de CHU, met de freule.
De naam van Tuyll van Serooskerken rinkelde een belletje. Geen braaf belletje. Nee meer een schelletje. Was het niet de barones Pauline van Tuyll van Serooskerken, als activiste, die een taart in het gezicht van Pim Fortuyn gooide? Net na de presentatie van: De puinhopen van acht jaar paars, dacht ik zo. Een barones!

Maar vandaag gaat het om een andere van Tuyll van Serooskerken namelijk
Frederik Willem Christiaan Hendrik van Tuyll van Serooskerken (1851–1924), baron, eerste Nederlander in het IOC (1899) en oprichter van het NOC (1912).
http://www.vantuyll.nl/
Baron van Tuyll van Serooskerken (1851- 1924) werd in 1899 als eerste Nederlander benoemd in het IOC. In september 1912 richtte hij het Nederlands Olympisch Comité op en werd ook voorzitter. Toen het NOC op 11 september 1922 tien jaar bestond, hebben de aangesloten bonden en verenigingen ter herdenking van dit tienjarig bestaan een beker aan de toenmalige voorzitter baron Van Tuyll van Serooskerken aangeboden. Van Tuyll maakte hiervan een wisselbeker. Mede door zijn intensieve lobby besloot het IOC om de Olympische Spelen van 1928 aan Amsterdam toe te wijzen.
http://www.sport.nl/content/nieuwsartikelen/nocnsf/2909573?channel=nocnsf

Sinds 1992 deelt de koepel een prijs uit vernoemd naar deze van Tuyll van Serooskerken voor de meest succesvolle sportbond in het voorafgaande jaar.

NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra heeft dinsdagavond tijdens de ledenvergadering de Van Tuyll-beker uitgereikt aan de Atletiekunie. De Atletiekunie ontvangt de prijs voor de bijzondere prestaties die zijn geleverd bij de EK Atletiek, EK Indoor, WK Cross, WK Weg en WK Aangepaste Atletiek. Ook de geboekte progressie in het landenklassement bij de EK Indoor en EK Atletiek is meegenomen in de beoordeling.knip Eerdere winnaars van de beker waren: KNHS (2005-2006), KNWU (2004-2005), en KNZB (2000-2001/2003-2004), JBN (2002-2003), KNSB (2001-2002)). De allereerste winnaar van de Van Tuyll-beker was de Koninklijke Nederlandsche Roei Bond. Deze bond ontving de wisselprijs in 1922 (!)

Goed er is dus gebak op het bondsbureau. En bloemen voor Rien van Haperen zou ik zeggen.
Met vlag en wimpel gslaagd tot nu toe als verantwoordelijke op deze positie. Jammer dat hij geen dubbele naam heeft.

Comments

Unknown said…
hoi Gerard ,

wat een ontzettend leuk en informatief blog !
Ik heb net veel van je stukjes achter elkaar gelezen , ik ga niet op elk afzonderlijk reageren , maar leuk om iedereen zo op de hoogte te houden van je leven , avonturen en de diverse wetenswaardigheden .

groet , Florien

ps , stuur mij eens 0,5 % (meer mag ook) van jouw energie !

Popular Posts