vet!

wandelen/joggen/fietsen op de speciaal aangelegde paden rond het Aspire complex wordt steeds populairder in Doha. (c) Gerard Lenting 2007.


Da's VET.

woela = ik zweer

lan = maat, kameraad

jemek = je moeder

sma, chick, tjirie = meisje

canim, habibi, zin = leuk meisje

strak, vet, banish, frox = cool

jungo = weed

ik ga loesoe = ik ga weg

straattaal is in, ik doe een eenregelige poging:

Woela, 't lijkt er op dat vet echt VET is hier in Q habibi.

Zeg maar zo'n driekwart van de bevolking in Qatar heeft overgewicht, dat is een ruwe schatting. Maar als ik om me heen kijk zal ik er niet ver naast zitten. Ik weet niet van recente studies maar het laatste getal lag zo rond de 60%.

Nu zie je dat wel vaker in landen die een inhaalslag maken. Hier maakt men een dubbele inhaalslag: men komt vanuit het verleden in supermodern en ook aan status/inkomen is een aantal stappen overgeslagen. Dus van veel buiten zijn en werken nu naar niet werken en altijd binnen zitten: hetzij in huis of in de auto. Maar ook van nauwelijks geld tot geld genoeg: dus dat moet je laten zien.


Het is een soort van supercompensatie. Net als in Afrika of dichterbij Turkije is het tijdenlang echt in geweest om dik te zijn. Dan zie je dat iemand welvarend is. Dun is armoede, dik is rijk.



Maar er komt iets bij.



In alle winkelcentra zit een foodcourt, overal zijn restaurants en verder nog overal eettentjes. Alles wat ze verkopen is zoet. Heeft extra suiker. Want dat vinden ze lekker de Qatari, maar ook de Indiers. Verder is nauwelijks echt vers of lekkere groente en fruit. Dus veel conservering en dus ook zoet.



Als ik niet oplet en ik eet voor hier gewoon zeg maar kom ik zo drie kilo aan. Gewoon doordat je niet beweegt en de kwaliteit van het eten. Dus dat de lokale bevolking nog eens extra aanzet is voor mij niet zo vreemd.



Maar ook in Nederland is het een groot probleem. Ik herrinner me dat we een keer in de zomer met een bootje in Loenersloot aanlegden en we zagen een groepje van acht jongens spelen/dollen/zwemmen. We keken elkaar aan: dit beeld was precies andersom als in onze jeugd. Er waren zeven dikkige, mollige, vette jongens en maar een magere.



ik lees op de weblog van wim de bie.



knip.............
Het probleem van de vetzucht zou aanschouwelijker moeten worden gemaakt. Van het totale overgewicht van alle Nederlanders bij elkaar zou een vetberglandschap kunnen worden aangelegd dat de gehele provincie Groningen beslaat (vetskiën wordt een populaire sport). Ter oplossing van de problemen rond de klimaatsverandering zouden alle dijken met vijf meter overtollig lichaamsvet kunnen worden opgehoogd. Als je alle overtollige kilo's vet achterelkaar legt, krijg je een Afsluitdijk die in Friesland begint en in Schotland eindigt.



...................knip.



http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/index.jsp





Hier zou de vetberg smelten maar afgezien daarvan. Het vet levert de gezondheidszorg hier in de komende jaren sowieso overwerk op: diabetes, vroegrijpe pubers, hart en vaatziekten, ortopedische klachten en ik voorzie veel knie en heupoperaties.

het is een vet probleem, zal ik maar zeggen.

(deze benaming is in de hedendaagse straattaal al helemaal niet meer ín' natuurlijk, want zo gauw ouderen het woord -fout- gaan gebruiken is het belachelijk. leuk is wel dat in deze taal invloeden uit het arabisch zitten, zo ingebracht door de noord-afrikanen. zie: woella, komt van wallah = echt waar en ook habibi = vriend. blijf ik toch een beetje hip!)

http://taalschrift.org/reportage/000485.html

Comments

Popular Posts