louis jacques mande daguerre

Het oudste fototoestel ter wereld heeft op een veiling in het Oostenrijkse Wenen 588.613 euro opgebracht. Een anonieme onlinekoper verwierf de zogenoemde daguerreotypie-camera uit 1839 van de Parijse fabrikant Susse Frères.
Vraag 1. Daguerreotypie?
Vraag 2. camera uit 1939??
Vraag 3. hoe zag dat er uit???


De Daguerreotype, toepasselijk 'een spiegel met geheugen' genoemd, was dan wel een verbluffende techniek met een onovertroffen detailweergave.
De daguerreotypie - genoemd naar de uitvinder, de Fransman Louis-Jacques Mandé Daguerre (1787-1851) - is een van de vroegst ontwikkelde fotografische technieken. In augustus 1839 werd de uitvinding gepresenteerd in de Parijse Académie des Sciences. Vanaf dat moment werd geëxperimenteerd met Daguerre's nieuwe techniek, die allesbehalve eenvoudigDaguerreotypieDe daguerreotypie is niet eenvoudig te maken. Allereerst moest de fotograaf een uitgebreide uitrusting aanschaffen: een camera, een lens, speciaal voorbewerkte koperplaten, een kwikkast en diverse chemicaliën. De koperplaat was in de fabriek voorzien van een laagje zilver en met jodiumdampen lichtgevoelig gemaakt. De plaat ging in de camera, waarna de plaat gedurende circa 40 seconden werd belicht. In het donker werd de plaat uit de camera gehaald en in de kwikkast geplaatst. Onder invloed van kwikdampen verscheen het fotografische beeld op de plaat, waarna dit werd gefixeerd. was. Na een bewerkelijk proces had de fotograaf slechts één afdruk tot zijn beschikking. Daguerreotypieën zijn gemakkelijk te herkennen: ze hebben een spiegelend oppervlak en de afbeelding, alleen te zien onder een bepaalde lichtval, lijkt in de plaat geetst.
1839= o.a..
9 februari - Freeman betreedt als eerste de Balleny-eilanden.
Uitvinding van de fotografie.
20 september - Officiële opening eerste spoorlijn in Nederland, tussen Haarlem en Amsterdam; vanaf 24 september gewone dienst.
Willem I ondertekent het Verdrag van Londen en erkent daarmee het Koninkrijk België. Nederlands Limburg komt weer terug bij Nederland.
In november breekt de Anglo-Chinese Opium oorlog oorlog uit.
Blanke boeren roepen de Republiek Natalia uit

http://www.fotomuseetiosby.nu/sdagkorteng.html

Comments

Popular Posts