Oldambtrit


kaart uit 1300

uit DVHN:
Het bronzen beeld de Scheuvelloper in Scheemda is gestolen. Het kunstwerk van P.H. Verdult uit Waarland is een ode aan de Oldambtrit, de schaatsklassieker op natuurijs die sinds 1954 17 keer is verreden.

Vermoedelijk in de nacht van zondag op maandag is het beeld aan de Diepswal weggenomen. Het beeldje is met geweld van de sokkel gelicht en is daarbij beschadigd geraakt. Omwonenden hebben niets vernomen.

De waarde van het kunstwerk is bij een vorig jaar uitgevoerde taxatie, geschat op minimaal 10.000 euro. Het beeld heeft ook een grote emotionele waarde. Op de sokkel staan de namen gegraveerd van de winnaars van de tocht over 100 kilometer die in 1996 voor het laatst is verreden.

Het beeld van de schaatsenrijder werd onthuld op 23 mei 1987.


GL: nou denken sommigen: de wat?

nou het oldambt is een regio in groningen. rechts naar district Fivelingo. Het viel uiteen in twee delen: 1. - Klei- Oldambt en Wold-Oldambt - en van het tweede, veel grotere deel: de veenkoloniën Veendam/Wildervank/de Pekela's.
(met dank aan collega blogger harry op gelkinghe.web-log.nl)
Het Oldambt is zeg maar de landstreek tussen de oude Ommelanden van Groningen en het Westerwolde in Oost-Groningen en is van oudsher een communistisch (CPN) bolwerk. In de winters waarin het hard genoeg vroor organiseerde men door het waterschap Oldambt een schaatstocht. Deze Oldambtrit werd in 1954 voor het eerst georganiseerd. Daarmee kreeg Groningen haar tweede schaatsklassieker naast de Noorderrondrit.

De onbetwiste kampioen van de Oldambtrit is de befaamde architect Jan Roelof Kruithof uit Havelte Hij slaagde er in de wedstrijd 4x op zijn naam te schrijven.
De wedstrijd gaat tegenwoordig over 100 kilometer. Met nog steeds met start-en finish in Scheemda geloof ik en de laatste was in 1997. Ik heb deze tocht een aantal keren gereden als toertocht eind jaren 70, midden jaren tachtig en ik geloof ook nog in 1997. een erg mooie rit.

Comments

Anonymous said…
Gerard,
Het Oldambt was een zelfstandige landstreek, los van het Fivelingo. Het viel in twee delen uiteen - Klei- Oldambt en Wold-Oldambt - en van het tweede, veel grotere deel maakte3n ook de veenkoloniën Veendam en Wildervank en (grotendeels) de Pekela's dee3l uit.
jochem said…
hoi gerard, zo hoor ik via jou (quatar) nog eens wat hier gebeurd.

Groeten jochem

Popular Posts