hinkstapwebben deel III met webstekken uit het nieuws

Vader moderne antropologie Lévi-Strauss overleden

1. hop
http://nl.wikipedia.org/wiki/Levi_Strauss
2. step
http://nl.wikipedia.org/wiki/Claude_L%C3%A9vi-Strauss
3. webstek
http://nl.wikipedia.org/wiki/Structuralisme_(sociale_wetenschap)

Lévi-Strauss geldt als de belangrijkste hervormer van de culturele antropologie en een van de grote denkers van de 20e eeuw. Hij introduceerde nieuwe concepten van gedrag en denken, 'mythen', zowel in primitieve als in moderne gemeenschappen. Zijn bijdrage wordt wel het etnologisch structuralisme genoemd, een zoektocht naar taal- en denkpatronen in alle vormen van menselijke activiteit.

Lévi-Strauss publiceerde gedurende zestig jaar tal van literaire en wetenschappelijke werken, waarvan het bekendste, 'Tristes tropiques', hem in 1955 internationale bekendheid opleverde.

Lévi-Strauss werd op 28 november 1908 geboren in Brussel. Zijn ouders waren beiden Frans en afkomstig uit joodse families uit de Elzas. Hij studeerde in 1931 af aan de Sorbonne in Parijs, in de filosofie, waarna hij een leeropdracht aanvaardde aan een universiteit in Sao Paulo, Brazilië.

Van 1935 tot 1939 deed hij etnologisch veldonderzoek in de deelstaat Mato Grosso en het Amazonegebied. Hij bracht lange tijd door bij verschillende inheemse volkeren, zoals de Caduveo, de Tupi-Kawahib, de Kaingang, de Bororo en de Nambikwara.

In 1939 werd hij gemobiliseerd, maar vertrok uit Frankrijk vanwege anti-joodse wetgeving. Hij slaagde in 1941 er in zich in de Verenigde Staten te vestigen, waar hij enige tijd betrokken was bij de New School for Social Research in New York.

Na in 1944 naar Frankrijk te zijn teruggeroepen keerde hij naar de Verenigde Staten terug als lid van de Franse diplomatieke missie. In 1948 wijdde hij zich echter geheel aan zijn wetenschappelijke arbeid. Zijn eerste publicatie was 'La vie familiale et sociale des Indiens Nambikwara'. Er zouden nog veel publicaties volgen, waarvan de bekendste zijn: 'Tristes tropiques' (1955), 'La pensée sauvage' (1962) en 'Le cru et le cuit' (1964).

Lévi-Strauss kreeg eredoctoraten van universiteiten als Harvard, Yale en Oxford. De Académie, waarvan hij lid was, liet weten dat donderdag een speciale bijeenkomst plaatsvindt. Wanneer hij precies is overleden werd niet gezegd, maar volgens zijn uitgeverij Plon werd hij zaterdag dood aangetroffen.

Comments

Popular Posts