in de stemming


Ard Schenk met zijn drie plakken van Sapporo. FOTO ANPSchenk

met het nk afstanden al achter de rug, de eerste rel (kleding) al weer onder het stof, een medaille voor timmertje al in de knip, het huilebalken van groenwold al weer in volle gang is het schaatsseizoen echt begonnen in de aanloop naar toronto.

Schaatslegende Ard Schenk en zijn coach Leen Pfrommer hebben in 1972 de groepsindeling van de tien kilometer op de Olympische Spelen in Sapporo gemanipuleerd. Dat staat in de biografie over Schenk, die woensdag verschijnt. Dat meldde de site van het NOS Journaal woensdagavond.


zou al een gouden medaille op de 1.500 meter en 5.000 meter mee terugnemen naar Nederland en hij gunde zijn vriend én rivaal Kees Verkerk er ook een. Daarom zorgde hij ervoor dat Verkerk in de eerste groep mocht starten, met goed ijs, en dat hij zelf in de derde groep kwam.

Met Pfrommer meldde Schenk zich bij het wedstrijdsecretariaat om de startvolgorde te veranderen. De official was zo onder de indruk van de lange Schenk dat hij niet durfde te weigeren toen Pfrommer de enveloppen terugvroeg met het argument dat er iets mis was misgegaan. Pfrommer en Schenk veranderden vervolgens de groepsindeling: Verkerk zou starten in Groep 1 , Schenk in Groep 3.

Verkerk reed daarna een geweldige tijd. Doordat iedereen Verkerk al feliciteerde met zijn olympische titel, besloot Schenk toch maar voluit te gaan. Prompt kaapte hij alsnog de titel op de 10000 meter voor de neus weg van Verkerk. Het leverde destijds de legendarische woorden van Schenk op: Jammer voor Kees.

Comments

Popular Posts