pronkers
mevrouw lenting en ik waren uitgenodigd. zomaar en op korte termijn voor een ontbijt.
het zou een typisch iraakse brunch worden. geen idee wat dat zou zijn.
natuurlijk was er 'arabisch' brood en de andere kaasjes en beleg uit de regio. maar het hoofdgerecht.....Mollebonen!
op een grote schaal, altijd moet het groot hier, een berg met wat op vlees leek.
het was echter een bonengerecht met brood. van die gedroogde tuinbonen, grote bruine bonen die na een nacht weken opzwellen en zacht worden. gemengd met brood en citroen en wat kruiden.
heerlijk.
het gesprek kwam op alle peulvruchten en hun smaak en variaties. heerlijk eten.
dat de darmen extra gas produceren is bijzaak. eerst lekker eten.
wel een zwaar ontbijt kan ik zeggen.
maar wat weer een leuke ervaring en met ophalen van jeugd herinneringen: vlegelen, bonenrijgen, pronkers, wecken en bonenstamppot.
we komen nog een keer terug en dan eten we pronkers!
(een van mijn lievelingsgerechten gewoon, kaal met spekvet en kaantjes!)
kijken hoe ze dat in irak eten.
Comments