Robb'n oet Beem



(c)GL2010 gerard lenting: nederland tweede op wk voetbal 2010.

Ja, Arjen Robben heeft Bedum op de kaart gezet.

Bedum een klein dorpje aan de spoorlijn van Groningen naar Delfzijl en aan een vaarweg: Boterdiep. Het Botterdaip is een gegraven kanaal en helemaal niet zo diep maar wel zo'n 25 km lang. Het zou zijn naam te danken hebben aan het transport van melkproducten maar dit is niet geheel zeker. Het kanaal is in de 17e eeuw aangelegd. Bij de aanleg van het Boterdiep is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van bestaande waterlopen. Het oudste gedeelte, de verbinding van Bedum naar Groningen, stamt al van 1625.

De Walfriduskerk (bedevaartskerk van Sint-Walfridus uit de 11e eeuw, die in Bedum zou hebben geleefd en daar door de Noormannen zou zijn vermoord) heeft een scheve even oude toren in romaanse stijl. Deze toren staat schever dan de toren van Pisa: hij hangt 4,18uit het lood zo staat op wiki te lezen. Dus Bedum heeft meer dan Robben te bieden.

Mijn schoolbankgenote/ klasgenoot van de Nijenborg: Piety, kwam de vrijdag voor de laatste oefenwedstrijd tegen Hongarije Arjan Robben nog tegen bij de plaatselijke supermarkt. Hij tankt, als hij in Bedum zijn oudererlijk huis opzoekt, ook bij hun tankstation. Een gewone en sympathieke jongen dus.

Maar ook een ongewone voetballer. Qua speelstijl, qua techniek en qua loopbaan:
De rechtsbuiten staat sinds augustus van vorig jaar onder contract bij Bayern München. Eerder speelde hij voor de trots van het noorden:FC Groningen en later bij: PSV, Chelsea FC, Real Madrid en nu Bayern Munchen.

In het Nederlands elftal schitterde hij op het WK in Zuid Afrika. Tot de finale. Daar werkte Robben zo hard dat zijn conditionele vaardigheden te kort schoten op het moment supreme. Geen schijnbeweging, geen stiftje of hard schot zat er in. Zelfs een duik zat er niet in toen Puyol aan hem ging hangen. Weg kans op eeuwige roem. Roem voor Robben en een standbeeld in Bedum. De man van glas werd geen man van marmer op een sokkel in het dorpje onder de rook van Groningen.

Het tekent dat wel de groningse nuchterheid als hij in de T. laat optekenen: "Ik heb daar geen excuses voor". Maar ja, daar koopt Nederland niks voor. Voor de derde keer is een wk-finale niet gewonnen. Zijn we dan echte de eeuwige tweede? Nee daarvoor moeten we nog regelmatiger in de finale staan en ook echt goed voetballen. Hopelijk in 2014 in Brazilie met een top fitte Arjen Robben.

Comments

Popular Posts