speculoospasta


van nu.nl
Een nieuw Belgisch broodbeleg blijkt zeer in de smaak te vallen bij de zuiderburen. De een na de ander koopt potjes speculaaspasta, als ze tenminste niet zijn uitverkocht.

Speculaaspasta is een toevallige uitvinding in een tv-wedstrijd voor nieuwe producten. De pasta is gemaakt van dezelfde ingrediënten als de gewone harde speculaas. Alleen is het zachter gemaakt, zodat het op de boterham kan worden gesmeerd. Els Scheppers (39), een marketingmanager uit Bornem bij Antwerpen, stapte vorig jaar met de speculaaspasta naar het Vlaamse tv-programma De Bedenkers.
Ze won er niet de finale, maar sloot wel een contract met de grote koekjesfabriek Lotus.
Die fabriek moest de productie al meermalen opvoeren, wegens de enorme vraag van supermarkten. "We wisten dat het een goed product was. Maar dat het zo zou aanslaan bij onze klanten, hadden we niet verwacht", zegt supermarktketen Colruyt in de zaterdageditie van de Vlaamse krant Het Belang van Limburg. De keten Carrefour spreekt van een "een zelden gezien succes".

GL.
Op school was voor de overblijvers de vraag: wat heb jij op brood? vaak een binnenkomer van de eerste orde. Vooral voor kinderen die het thuis niet te breed hadden. Soms lukte het namelijk om een boterham te ruilen!
Knipwit brood voor een Tarvo of heel somes een krentebol.
ook het broodbeleg meestal zoet en minder vaak hartig waren in trek.

Sinds het fabriekbrood een bijna neutrale smaak heeft wordt de toegevoegde waarde van beleg groter. Veelal wordt de boterham eerst belegd met een laagje boter of margarine om het geheel wat smeuïger te maken.
Nou gold bij ons thuis een boterham met tevredenheid niet direct als favoriet (na twee boterhammen met beleg moest je eentje zonder op eten) maar was geen straf. lekker die zeeuws meisje margarine of soms op feestdagen echte boter.
Naar school werd mijn trommeltje (een bruine met een weck elastiek er om heen) gevuld door mijn moeder. Zo dat de verrasing groot was als je het openmaakte op school.
rond sinterklaas zaten dus ook wel eens speculaasjes tussen. die werden dan lekker zacht, en smullen maar. de rest van het jaar was het soms snijkoek/kantkoek of ontbijtkoek.
dus wat is er nieuw?
ook in de jaren tachtig was er al eens een soort vloeibaar speculaas maar dit deed erg aan bebogeen denken. van de zoete smurrie die glazig smaakte vond ik altijd en het rook ook niet echt lekker. maar ja smaken verschillen.
en tegenwoordig natuurlijk de schuddebuikjes (lachen).


hier in Qatar is er in bij sommige supers een speciaal hoekje voor buitenlanden.
dus is er ook wel eens iets te vinden als pindakaas of ontbijtkoek.

commotie om niks dus bij de buren.
"Maar eh, wat heb jij op je brood"?

http://www.dutchtaste.com/broodbeleg-c-37.html

Mijn persoonlijke tips voor de lekkerbekken:
boterham: pindakaas met sambal
grof bruin met jonge kaas en aarbeienjam
witbrood met twee lagen: boter + pure hagelslag.
pistoletje: mayonaise, sla, komkommer, ham en groninger mosterd.

Comments

Popular Posts