stop de persen

Grove misstanden bij Spelen!!!
zo kopt het AD in het sportkatern.
hier het artikel(tje):

AMSTERDAM - Aan sportartikelen van Adidas, Asics, New Balance, Nike en Puma kleven grove misstanden. Bij de sportmerken, die alle sponsor zijn van de Olympische Spelen, komt nog steeds voor dat de makers van de kleding en schoenen veel te veel moeten werken of de helft van officiële minimumloon krijgen. Dit blijkt uit een onderzoek in China, India, Thailand en Indonesië door Fair Play, een internationale organisatie waarin vakbonden en actiegroepen samenwerken. FNV-voorzitter Agnes Jongerius, noemt de betaling van de arbeidskrachten een ‘hongerloontje’.
Jongerius en een vertegenwoordiger van de Schone Kleren Kampagne brengen de misstanden woensdag onder de aandacht van de Tweede Kamer op een hoorzitting over mensenrechten in China.


GL:
het is sport dus het verkoopt.
goed van de genoemde sportmerken wordt al jaren beweerd dat ze aan uitbuiting doen.
toen ik nog bij nike zat was dat al het geval en ondanks allerlei campagnes vanuit nike bleven deze verhalen maar komen.
nu in de aanloop van de spelen wordt er dus weer geroepen over uitbuiting.

het economisch ruilprincipe wordt in de hele wereld gebruikt.
over uitbuiting van de nederlandse vrouwen die voor tien euro een ochtenddeel schoonmaken hoor ik niemand. of over de inzet van de oostblokkers in de bouw om de kostprijs te drukken.

hier in Qatar is er enorm veel ongelijkheid in salarissen. afhankelijk van je land verdien je in dezelfde functie meer of minder. raar maar waar. ook waar is dat het vaak rekening houdt met wat de lonen in het thuisland zijn en de werkers klagen niet want ze verdienen 2,3,4,5 tot soms meer dan in eigen land.

als er bij internationale bedrijven regels zijn over 6 werkdagen of over vijf dagen van negen uur hoor je daar dus ook de rijke expats niet over. het is immers niet je thuisland en je hebt er voor gekozen.

ik weet nog dat er in een campagne destijds tegen nike schande van werdt gesproken dat de voetbalmakers slechts 1 dollar per dag verdienden. wat er niet bij werdt verteld was dat dit genoeg was om voor drie dagen eten te kopen.
het is makkelijk om te roepen dat ieder 36 uur moet werken voor minimaal het minimumloon en met sociale zekerheden maar regel dat eerst in nederland.

maar het is de strijd tussen economie en andere grootheden.
een strijd die ik (te) vaak niet snap.
zie ook de bio brandstof en de europese regels.
ik bedoel: de eu maakt zich druk dat er minimaal een percentage bio brandstof in de benzine moet zitten terwijl de voedselprijzen over de hele wereld stijgen, de boeren in de eu met subsidie gelden weg gesaneerd zijn voor natuurbehoud en de honger in de wereld toeneemt.

gooi maar in mijn pet
ga ik even een balletje trappen (made in china)

Comments

Popular Posts