doden

Remembrance Day is in het Verenigd Koninkrijk de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.

De dag wordt gevierd op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. Die dag wordt Remembrance Sunday genoemd. De datum is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de zondag wordt om 11.00 's ochtends overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd. De nationale herdenking vindt plaats bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen. Kransen worden gelegd door de koninklijke familie, de regering, vertegenwoordigers van de andere politieke partijen, en de stafchefs van de Britse Landmacht, Luchtmacht en Marine. Ook zijn de hoge commissarissen van het Gemenebest aanwezig. Na het officiële gedeelte volgt een defilé van oorlogsveteranen. De kransen bestaan traditiegetrouw uit klaprozen (poppies) van kunststof. Sinds 1922 is de klaproos het symbool van de veteranenorganisatie, de Royal British Legion. Vanaf dat jaar verkoopt deze organisatie - na het zogenaamde poppy appeal kunststoffen klaprozen die op de kleding worden gedragen, ter nagedachtenis aan de gevallenen. Met de opbrengst van de verkoop worden oorlogsslachtoffers of hun nabestaanden ondersteund
bron: wiki
lees meer op http://www.pch.gc.ca/PROGS/CPSC-CCSP/JFA-HA/action_e.cfm

GL:
kan ik nu toch nog dit stukje plaatsen (weekje te laat vanwege bezoek enzo)
Allerzielen.

De dood is taboe in Nederland. Twee van de drie Nederlanders bezoeken nooit het graf van dierbaren. Meer dan de helft van alle Nederlanders praat nimmer met familieleden over hun eigen dood en het afscheid erna. Nog een cijfer: Vier van de vijf zetten uitvaartwensen niet op papier.

Dat blijkt uit onderzoek van Kaski in opdracht van de KRO en de Koninklijke Vereniging voor Facultatieve Crematie zo lees ik op nu.nl.

GL: dan volgen twee opmerkelijke zinnen.
1. Bijna de helft van de Nederlanders wil dat kinderen de overledene niet zien.
2. En ruim 70 procent wil liever niet thuis worden opgebaard.
GL: dat is voor verbazingwekkend. Ik zou zeggen laat de kinderen zelf beslissen en afhankelijk van staat waarin de dode zich bevindt wel of geen kijkje in de kist te gunnen.
Mijn ouders waren thuis opgebaard. Dicht bij ons tot het laatste moment. Wel hadden we de gordijnen gewoon open en niet zoals de meesten deden stijf gesloten. Het verzorgen van de overledene is een intiem gebeuren dat je niet zo uitbesteedt denk ik. Maar ik lijk alleen te staan.
Geschrokken
Eindredacteur Leo Fijen van het KRO-programma is geschrokken van de onderzoeksresultaten. "We denken dat we tegenwoordig gemakkelijker omgaan met de dood, maar dat valt erg tegen.
Van de kerkelijke Nederlanders bezoekt rond de helft nooit het graf van hun overleden dierbaren. Bij de onkerkelijke groep is dat zelfs 72 procent, dat is toch wel heel veel."
GL: het bezoeken van het graf is ook zo iets. Ik ga als ik in Slochteren ben altijd. Even bewust stil staan. Het gemis voelen. Herinneringen boven laten komen. De eindigheid ervaren. Het leven weer herijken.
Om met Ede Staal te spreken:
Ik wait, der is n tied van kommen
en ook n tied van goan,
En alles wat doar tussen ligt,
Ja, dat is mien bestoan.

Ik zag ook de top tien voor uitvaarten. Met name de Engelse is tanentrekkend. Alleen Seal ontbreekt………….
Engelse uitvaartplaat top tien:
1. Goodbye my Lover, James Blunt 2. Angels, Robbie Willams
3. I've had the Time of my Life, Jennifer Warnes and Bill Medley 4. Wind Beneath my Wings, Bette Midler 5. Pie Jesu, Requiem 6. Candle in the Wind, Elton John 7. With or Without You, U2 8. Tears in Heaven, Eric Clapton 9. Every breath you Take, The Police 10. Unchained Melody, Righteous Brothers.
Nederlandse uitvaartplaat top tien:
1. Old And Wise, Alan Parsons Project 2. Time To Say Goodbye, Andrea Boccelli & Sarah Brightman 3. De Vlieger, André Hazes 4. One Word, Anouk 5. The Rose, Bette Midler 6. The Power Of Love, Celine Dion 7. The Road Ahead, City to City 8. Afscheid Van Een Vriend, Clouseau 9. Heroes, David Bowie 10. Non, Je Ne Regrette Rien, Edith Piaff.
De DELA uitvaart top tien
 1) Het water | Marco Borsato
 2) Time to Say Goodbye | Andrea Boccelli & Sarah Brightman
 3) Tears in Heaven | Eric Clapton
 4) Afscheid nemen bestaat niet | Marco Borsato
 5) Angels | Robby Williams
 6) Goodbye my lover | James Blunt
 7) Who wants to live forever | Queen
 8) De weg | Guus Meeuwis
 9) The rose | Bette Midler
 10) Ave Maria | J. Caccini

Comments

Popular Posts